У Запоріжжяобленерго пояснили, чому нерівномірно вимикають черги ГПВ

У Запоріжжі з середини травня діють графіки погодинних відключень (ГПВ), які пов’язані з дефіцитом електроенергії в енергосистемі. У Запоріжжяобленерго пояснили, як складаються графіки та чому деякі будинки зовсім не вимикають.

Про це розповіла під час брифінгу речниця ПАТ Запоріжжяобленерго Зореслава Цупренко.

Ситуація в енергосистемі змніюється дуже динамічно, тому змінюються і графіки. Зокрема, вчора, 12 червня, через негоду у деяких регіонах була знеструмлена значна кількість споживачів. Відповідно, споживання у цих регіонах зменшилося, тому для решти регіонів ліміти були збільшені. Через це вчора в Запоріжжі було скорочено дію графіків, — розповіла Цупренко.

Речниця повідомила, що до Запоріжжяобленерго надходили звернення щодо невідповідності графіків відключень від споживачів і наразі ці скарги опрацьовуються. Основна причина невідповідності полягає в тому, що деякі будинки окрім основної, мають ще резервну лінію живлення. Через це один будинок може бути одразу в двох чергах. Споживачам радять перевіряти свій будинок в списках черг, які постійно оновлюються.

Зореслава Цупренко також пояснила, чому деякі черги вимикають на 2 години, а інші на 4.

Так буває коли був запланований один розклад, але через зміну навантажень він був змінений. Ми не зацікавлені в тому, щоб відключати споживачів на зайві дві години, тільки аби тривалість їхніх відключень була така сама, як і в іншої черги. Якщо немає потреби в обмеженнях, то ми їх не вводимо.

Також є будинки, яких немає в списку черг і для них графіки не діють. Причиною цього є те, що вони заживлені від одних ліній з об’єктами критичної інфраструктури.

«Технічної можливості дистанційно вимикати такі будинки в нас немає. Якщо буде ухвалено рішення про обхід побудинковий і вимкнення від рубильника у внутрішньобудинкових мережах, то будемо це робити», — пояснила Цупренко.

Окрім цього, споживачам нагадують, що питання економного споживання електроенергії актуальне, які ніколи. Зменшення користування енергоємними приладами дає змогу скорочувати тривалість відключень.

Заявлені графіки можуть скорочуватися, якщо ми бачимо, що рівень споживання нижчий, ніж було спрогнозовано. Ми бачимо, що люди ставляться відповідально, і за це дуже вдячні, — зауважила речниця.

Також запоріжцям треба звикати до ощадливого споживання та до графіків, які, скоріш за все, діятимуть ще дуже довгий час. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/u-zaporizhzhyaoblenergo-poyasnili-chomu-nerivnomirno-vimikayut-chergi-gpv/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top