Чи можливо відновити потужності Дніпрогесу – думка експерта

Чи можливо відновити потужності Дніпрогесу – думка експерта

На думку гідролога це цілком реально, але не повністю і не найближчим часом

Гідроенергетика була цінною галуззю економіки України, що приносила податки для бюджету, а головне — забезпечувала нас електроенергією. Однак російські агресори знищили близько 45% потужностей компанії Укргідроенерго. А загалом від початку повномасштабного вторгнення по станціях Укргідроенерго завдано 118 ракетних ударів. Про це розповів в ефірі «Українського Радіо» гідролог, географ Віктор Вишневський.

Читайте також: У пріоритеті – захист: Іван Федоров розповів про плани щодо відновлення Дніпрогесу

Як відомо, 6 червня 2023 року була підірвана Каховська ГЕС, і доволі важливий об’єкт, як енергетичний, так і водогосподарський, просто перестав існувати. Крім того, було завдано ударів по Дніпрогесу, який складається із двох частин.

Історично першим був так званий Дніпрогес-1, першу чергу якого офіційно було відкрито 1932 року. Коли станцію добудували, вона вважалася найпотужнішою у Європі. У міру того як з’явилися інші електростанції вище за течією, відпала необхідність у великій водоскидній греблі та водночас з’явилася можливість побудувати ще одну машинну залу — так званий Дніпрогес-2, який розташований біля лівого берега.

«На жаль, цієї весни Дніпрогес-2 було повністю зруйновано росіянами. Відновити його найближчим часом нереально. Думаю, реальніше відновити Дніпрогес-1, його будівля перебуває у більш-менш нормальному стані», — розповідає гідролог.

Щодо відновлення Дніпрогесу, то Віктор Вишневський впевнений, що насамперед треба було б вислухати точку зору керівництва Укргідроенерго. Однак на його думку, це цілком реально. А коли звільниться територія Херсонської області, можливо навіть повернутися до відновлення Каховської ГЕС. Цей обʼєкт вкрай важливий і для водопостачання, і для зрошення, і для енергетики, рибного господарства тощо. Альтернативи цьому обʼєкту немає.

Також ми писали, що після масованих ракетних ударів 1 червня Дніпрогес отримала значні пошкодження. Наразі технічний стан станції оцінюється — дуже складний, тому працювати вона поки що не може.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top