У квартирах українців будуть проводити газові перевірки

Газові перевірки в квартирах проводять з метою забезпечення безпеки мешканців та запобігання аварійним ситуаціям. Регулярний контроль газового обладнання дозволяє вчасно виявити та усунути можливі несправності, які можуть призвести до витоків газу або інших небезпек. Така практика допомагає уникнути пожеж, вибухів та отруєнь, зберігаючи життя і здоров’я людей. Крім того, перевірки гарантують ефективну роботу газових приладів, що сприяє економії енергоресурсів та зменшенню витрат на оплату комунальних послуг.

З 2024 року в українських оселях почнуть проводити технічний огляд газових мереж та обладнання. Для цього запроваджено нову платіжку, розмір якої залежатиме від кількості квартир, встановленого обладнання та віку будинку. Наразі спеціалісти вже перевірили 10 тисяч будинків і виявили 20 тисяч випадків витоку газу.

Які правила слід знати кожному та за які порушення може бути припинено газопостачання

Як показує статистика, у кожному перевіреному будинку знаходять порушення в експлуатації газових мереж та обладнання. Найпоширенішими проблемами є: переміщення газових мереж, прокладання електричних кабелів уздовж газопроводів, замуровування газопроводів у стіни та заміна газового обладнання без залучення фахівців та необхідних дозволів.

Останніми роками перевірки не проводилися, і відповідальність за газові комунікації всередині будинку лежала на власниках житла. У платіжках не враховувалася вартість технічного обслуговування, що залишало будинки без належного догляду.

Українцям пропонують два варіанти:

укласти договір з будь-якою ліцензованою компанією та довірити їй технічне обслуговування; нічого не робити і автоматично стати клієнтом «Газмереж». «Всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних договорів, автоматично приєдналися до Типового договору з Оператором ГРМ. Тобто держава нормативно визначила, що в разі, якщо споживачі самостійно не обирають іншу обслуговуючу організацію, то Оператор ГРМ їх страхує», – пояснили в компанії.

У виданні також зазначають, що розмір платежів буде різним: від 50 до понад 5000 грн за 2024 рік. Наприклад, у Фастові середня платіжка для будинку на вул. Київській, 5 становить лише 73,42 грн з квартири за рік. А в Борисполі, на вул. Байди-Вишневецького, 10 платіжка з квартири досягне 4,7 тис. грн за рік. Розділивши вартість на рік, щомісячний платіж становитиме від 6 до 391 грн.

Справа в тому, що в Борисполі в будинку лише кілька квартир, тому вартість робіт ділиться між невеликою кількістю співвласників. Натомість у Фастові на вул. Київській будинок має 210 квартир, що зменшує вартість робіт для кожного мешканця. Вартість робіт також залежить від обладнання та віку будинку.

Порушенням вважається:

якщо у квартирі немає окремої спальні (у випадку студії), де вітальня та газове обладнання розташовані разом;

  • якщо витяжка виведена у вентиляційний канал, який повинен залишатися вільним;
  • якщо газопроводи прокладені з порушенням проєктної та нормативної документації;
  • якщо немає вільного доступу до газопроводів та запірних пристроїв; якщо відсутні акти перевірок та прочищення димових і вентиляційних каналів;
  • якщо у квартиру не впустили фахівців для перевірки (у випадку негерметичності системи).
Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top