На Хортиці квітне іван-чай: мед збирають усі

Його ще називають хаменерій або зніт вузьколистий, а росте ця височенька рослинка всюди по Україні. Зустрічається іван-чай у лісах та на узліссях, росте серед чагарників, на  висохлих торф’яних болотах, у просіках, на узбіччях доріг і насипах вздовж канав.

Полюбляє на добре освітлені місця. От і квітне нині пишно на берегах Дніпра. Ще й грунт підходящий: хамеріон невибагливий до умов і здебільшого розростається на таких локаціях, де немає поверхневого родючого шару.

 Заготівля компонентів проводиться в період цвітіння рослини, який припадає на середину червня – початок серпня. Тож, на людські потреби ми його цьогоріч вже не чіпатимемо. Хоча до переліку лікувальних властивостей іван-чаю входить помірна седативна дія на організм. Вживання іван-чаю дозволяє нормалізувати тиск людям, які страждають від гіпертонії. Лікувальні властивості іван-чаю полягають в активній знеболювальній, репаративній, протигрибковій, терпкій дії. Та відкладемо збір на наступний рік.

Нині квітне, запрошуючи поласувати нектаром джмелів, метеликів та мілку комашню.

Розмножується рослина насінням і вегетативно, так як має потужне розгалужене кореневище. Всього рослина здатна давати до 52 000 штук насіння, яке може поширюватися в радіусі сотень кілометрів.

Фото Інеси АТАМАНЧУК

Сообщение На Хортиці квітне іван-чай: мед збирають усі появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top