У Запоріжжі майбутні фармацевти доглядають і вивчають лікарські рослини

На навчально-дослідній ділянці лікарських рослин, якою опікується кафедра фармакогнозії, фармакології та ботаніки ЗДМФУ, розпочалися заняття в Літній школі для студентів, які тут проходять навчальну практику з ботаніки і фармакогнозії. Сюди приходять студенти другого, третього і четвертого курсів.

“Літня школа у такій чудовій оазі, якою є наша навчально-дослідна ділянка, приносить не лише користь, але й задоволення, – переконаний завідувач кафедри, доктор біологічних наук, професор Сергій Тржецинський.Студенти тут знайомляться з правилами вирощування, заготівлі лікарської рослинної сировини. Вони закладають матеріал для гербаріїв, відпрацьовують практичні навички, які включають особливості культивування, вирощування лікарських рослин, зокрема, не характерних для нашого регіону та клімату”.

Навчально-дослідна ділянка є унікальним надбанням університету. Колекція на час закладання в новому форматі, три роки тому, налічувала понад 150 видів лікарських рослин. Зараз їх значно більше, адже кафедра фармакогнозії, фармакології та ботаніки уклала Договір про співпрацю з Дослідною станцією лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України. За договором кафедра отримала кілька десятків зразків насіннєвого матеріалу колекційних зразків лікарських та ефіроолійних рослин, а також рекомендації щодо передпосівної скарифікації насіння. Вони успішно прижилися і розмножуються.

Поле дбайливо доглядається. Літньої пори ділянки особливо ошатні, цвітіння одних видів змінюють інші, вже можна збирати насіння тих, що відцвіли.

Навчально-дослідна ділянка розбита на фармакогностичну та ботанічну частини. Рослини розподілені по групах біологічно-активних речовин, їхня класифікація розширює можливості поглибленого вивчення, ідентифікації та наочного відтворення рослинного світу під час опанування теоретичним матеріалом. Така струнка система дозоляє викладачеві просто на ділянці демонструвати студентам групи рослин, що належать до глікозидів, ліпідів, флавоноїдів, алкалоїдів, полісахаридів тощо.

Джерело: сторінка ЗДМФУ у соцмережах

Сообщение У Запоріжжі майбутні фармацевти доглядають і вивчають лікарські рослини появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top