Bugatti Зеленської, втеча в’язнів та злочини українців: про що брехала окупаційна влада у Запорізькій області

Кількість маніпуляцій в телеграм-каналах минулого тижня знову зросла, після поширення повідомлень щодо українських злочинів проти людяності та просування «мирного плану» Путіна.

На перше місце за тиждень вийшло просування ідеології Росії та намагання перекинути відповідальність на українські спецслужби за теракти на території РФ і не тільки. Ця тема отримала загалом 26% неправдивих повідомлень від загальної кількості фейків.

На друге місце з 22% перемістилася неправдива риторика про ЗСУ – обстріли окупованих міст, рекордні втрати живої сили за останні три місяці на полі бою, повальне знищення всіх іноземних найманців, звернення в ООН стосовно «нелюдських атак на мирних громадян та міста РФ, що координуються НАТО» та багато іншого.  Окупаційні телеграм-канали активно розширювали заяви постійного представника Росії в ООН Василя Небензі щодо зруйнованих ЗСУ лікарень та шкіл на території, яку російська влада вважає «своєю». Також окупанти маніпулюють темою іноземних найманців та НАТІвських інструкторів. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, українських військовослужбовців називають не інакше як «бойовики Зеленського», «Збройні формування України», «українські терористи», «карателі», «нацисти».

Окрема велика кількість фейків та маніпуляцій стосувалася мобілізації. Цього разу багато уваги приділили мобілізації засуджених, зокрема, небажання навіть в’язнів вступати до ЗСУ та спроб втечі з призовних ділянок

За період моніторингу з 24 по 28 червня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став окупаційний телеграм-канал «Энергодар Сегодня» з 33% маніпуляцій від загальної кількості. На другому місці окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» з 28% маніпуляцій. На третьому місці канал «Бердянск Актуально» з 22% дописів з недостовірною інформацією. Продовжували продукувати маніпуляції в кожному п’ятому матеріалі канал «Евгений Балицкий», а в кожному  шостому матеріалі – «Запорожский Вестник» та «Администрация города Мелитополь».

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став телеграм-канал «Запорожский Вестник» з 22% фейкових постів. На другому місці опинився телеграм-канал колаборанта «Володимира Рогова» з 15% фейків щодо просування ідеології росії, а також ЗСУ, мобілізації, діяльності російської армії та соціальної тематики. Телеграм-канал «Токмак Сегодня» опублікував на своєму каналі 14% фейків. Ще 7% фейків припали на канал «Бердянск Актуально». Окупаційний телеграм-канал «Типичная Акимовка» опублікував 6% фейків.

Всього ж телеграм-каналах було виявлено 66 маніпуляцій (або 16%) і 42 фейки (10%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах, це на 2% більще, ніж минулого тижня. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Маніпуляції щодо злочинів української армії

Російські медіа в намаганні віддзеркалювати події під час атак на мирні українські міста з гибеллю невинних жертв, посилюють маніпуляції та намагаються довести, що українські військові чинять воєнні злочини

Армія РФ зневажає норми міжнародного права, закони та звичаї війни, а своє нелюдське поводження з цивільним населенням на захоплених територіях вони намагаються виправдати історіями про злочини українців.

Так, окупаційний телеграм-канал «Типичная Акимовка» написав про відкриття в Якимівці виставки «Українські злочини проти людяності 2022-2023рр.» 

«На выставке представлены факты от мирных жителей, которые пострадали от украинской власти, признания военнопленных ВСУ, которые выполняли преступные приказы своих командиров по отношению к женщинам, старикам и детям», — написав телеграм-канал.

Фото стендів представлені поганої якості і досить складно розібрати щось окрім підзаголовків та фото.

Свідчення військовополонених не можуть вважатися повністю достовірними, оскільки така категорія людей не перебуває в рівній позиції і не можна стверджувати, що цю інформацію вони не надавали під примусом чи тортурами. Те саме стосуються свідчень людей, що проживають в окупації – хтось добровільно може співпрацювати з представниками країни-агресора та окупаційної влади, а хтось просто намагається вижити під тиском.

В телеграм-каналі колаборанта-блогера, що отримав посаду очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ» Володимира Рогова є допис щодо пропагандистської заяви Постпреда Росії при ООН Василя Небензі.

«Свыше тысячи медицинских и образовательных учреждений на территории России были уничтожены или повреждены боевиками ВСУ — постпред РФ при ООН и в Совбезе ООНИ это только в этом году!», — пожалівся Рогов.

І це класична маніпуляція, оскільки незрозуміло про яку саме «територію Росії» каже Небензя – про території України окуповані Росією в 2014 та 2022 роках або ж про території, які закріплені за РФ згідно міжнародного права?

З цього ефемерного «понад тисячу» скільки реально закладів освіти було: а) зруйновано частково чи повністю б) пошкоджено. Те саме стосується і медичних закладів. Без конкретики ці заяви виглядають як маніпуляції і намагання протистояти реальним фактам.

У МОН України же мають беззаперечні факти — російські військові за два роки повномасштабної війни пошкодили кожну сьому школу в Україні.

«Кожна сьома школа в Україні на сьогодні пошкоджена внаслідок повномасшабного вторгнення. Більше як 3,5 тис. закладів освіти зазнали тих чи інших руйнувань, майже 400 повністю зруйновані. Майже 14 млрд доларів потрібно для відновлення освітньої інфраструктури за останніми оцінками Світового банку», — сказав заступник міністра освіти та науки Євген Кудрявець під час форуму «Україна. Рік 2024»

За його словами, частину освітніх закладів, які були пошкоджені, відновити неможливо.

24 червня, до обстрілу «Охматдиту» і медцентру в Києві, Міністерство охорони здоров’я України говорило, що з початку вторгнення через удари Росії пошкоджено 1619 об’єктів медзакладів та ще 214 зруйновано повністю без можливості відновлення.

Фейк про придбання Зеленською Bugatti за €4,5 млн

Російські медіа та окупаційні телеграм-канали повідомили про розкішний автомобіль, який нібито придбала перша леді України Олена Зеленська.

Так, окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» передрукував повідомлення з каналу пропагандиста Сергія Колясникова Zergulio про те, що Зеленська стала власницею одного з найдорожчих серійних автомобілів у світі — гіперкара Bugatti Tourbillon.

«В ходе официального визита украинской делегации в Париж в начале июня, специально для четы Зеленских компанией Bugatti Automobiles, совместно с Парижским дилерским центром, был организован предпремьерный показ нового гиперкара Bugatti Turbillon (публичная премьера состоялась двумя неделями позже, 20 июня). По данным представителя дилера, Зеленская осталась в восторге от новой машины и оформила предзаказ, став таким образом, покупателем первой из 250 планируемых к производству машин», — написав «Токмак Сегодня».

Як доказ на сайті Vérité Сachée наводиться відео з розповіддю якогось співробітника дилерського центру Bugatti в Парижі, а також копія рахунку-фактури.

Першоджерело новини про цю покупку Зеленської — інтернет-видання Vérité Сachée. Його сайт незнайомий пошуковій системі Google, якщо обмежити результати пошуку датами не пізніше червня 2024 року. За даними сервісу Who.is, доменне ім’я veritecachee.fr було зареєстровано 22 червня, за кілька днів до виходу новини про першу леді України та люксовий автомобіль.

Більшість публікацій на сайті – новини, а не журналістські розслідування. Хоча Vérité Сachée — франкомовне видання, публікації чомусь мають англомовні теги-рубрикатори. Самі новинні публікації виглядають не менш підозріло. Наприклад, їхні заголовки нерідко починаються зі слів «Ось коротка назва статті». Все це може свідчити про використання штучного інтелекту для підготовки більшості сторінок сайту. Ймовірно, автори давали завдання чат-боту на кшталт ChatGPT, а потім копіювали результат разом із промптами, можливо, тому що не дуже добре знали французьку мову.

Що ж до повідомлення про Bugatti Зеленської. То автори на сайті посилаються на слова співробітника автосалону у Парижі Жака Бертена. Судячи з оформлення ролика, його опублікували в Instagram. Акаунт @jacques_bertin_ls, де з’явилася вірусна публікація вже видалений. Як фото профілю цієї людини в Instagram, яке видно у лівому верхньому кутку, використаний скріншот із самого відео.

Фактчекери з проекту Les Observateurs телеканалу France 24 зв’язалися з дилерським центром Bugatti Paris, і там повідомили, що людина на ім’я Жак Бертен у них не працює.

Що стосується рахунка-фактури, що нібито був виставлений на ім’я Олени Зеленської, то реквізитах вказаний номер BSB, який не має жодного відношення до Франції, — він використовується в Австралії. Також в документі не зазначено ідентифікаційного номера платника ПДВ, який використовується в країнах ЄС.

2 липня 2024 року, наступного дня після появи скандальної новини, в офіційному Instagram-акаунті дилерського центру Bugatti Paris була опублікована заява, в якій категорично спростовувався факт угоди із Зеленською. Представники компанії вказали на низку помилок у документі, а також повідомили, що подадуть до суду авторів підробки за фальсифікацію документів.

Фейк про масову втечу ув’язнених в Україні

Представники окупаційної влади разом з російською пропагандою поширюють повідомлення про масову втечу ув’язнених в Україні, які мали б піти служити на фронт.

Відповідний допис з’явився в телеграм-каналі окупаційної влади «Запорожский Вестник» наприкінці червня.

«Масова втеча ув’язнених в Україні. 6 ув’язнених втекли в Україні, але не з колонії, а з навчального центру ЗСУ. Ця обставина дозволила їм «достроково вийти на волю» зі зброєю та військовою формою», — зазначає «Запорожский Вестник».

В якості підтвердження цієї інформації автори прикладають скріншот з українського сайту «Telegraf» з заголовком «У формі та зі зброєю: з навчального центру втекли засуджені, які мобілізувались». На сайті справді був такий матеріал, який пізніше оновили та змінили назву на «Джерела повідомили про втечу з Десни мобілізованих засуджених. Що про це сказали в ЗСУ?».

Відомо, що журналісти опублікували новину з посиланням на власні джерела, де мова йшла про втечу зі 169 Навчального центру ім. князя Ярослава Мудрого, який знаходиться у селищі Десна Чернігівської області.

Пізніше у командуванні Сухопутних військ ЗСУ повідомили про те, що ця інформація про втечу колишніх засуджених, які долучились до лав ЗСУ та проходять підготовку в одному із навчальних центрів, не відповідає дійсності,

“Всі колишні ув’язнені зараз проходять активну підготовку та готуються до виконання бойових завдань у своїх підрозділах. На жаль, деякі українські медіа поширюють неперевірену та недостовірну інформацію, яка працює наворога та дискредитує мобілізаційну кампанію”, — зазначили у сухопутних військах.

Також додали, що колишні засуджені, вмотивовані, патріотично налаштовані, за власним бажанням долучились до лав ЗСУ. І вже скоро ми зможемо побачити їхню роботу на полі бою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запорізькій області вже понад 50 засуджених поповнили лави ЗСУ.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top