Нейтральна Швейцарія подала заявку на приєднання до «Європейського небесного щита»

Нейтральна Швейцарія подала заявку на приєднання до програми протиповітряної та протиракетної оборони «Sky Shield» (ESSI) («Європейський небесний щит»).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

 

https://www.reuters.com/resizer/v2/4K6FIS7H6JN35DWHO6ZKPWROHY.jpg?auth=f0d39e7fc821525faf58069799845fe72a2cc6c0bb7febef0316a2fe7a1272d4&width=720&quality=80

Глава національного озброєння Швейцарії Урс Лоер підписав заяву на членство альпійської країни в ESSI у понеділок, повідомила швейцарська влада у вівторок.

Тепер країни-члени програми, серед яких Бельгія, Чехія, Данія, Естонія, Угорщина, Латвія та Литва,можуть висловити свою думку щодо заявки Швейцарії.

Після консультацій країн-учасниць програми «Sky Shield» мають два місяці, щоб висловити згоду або застереження щодо приєднання Швейцарії до ESSI.

Про приєднання до програми протиповітряної та протиракетної оборони Швейцарія оголосила у квітні цього року.

У жовтні 2022 року міністри оборони кількох європейських країн підписали спільну декларацію про наміри започаткувати ініціативу “Європейський небесний щит” (ESSI) на полях засідання НАТО.

Вона передбачає спільні закупівлі, співпрацю у сфері планування протиповітряної і протиракетної оборони на різних висотах, а також у сфері тренувань і освіти.

Читайте також: Макрон та Шольц домовляються про спільну європейську систему ППО – Bloomberg

Наразі у цій ініціативі, започаткованій канцлером Німеччини Олафом Шольцем, бере участь 21 європейська країна.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня нейтральна Австрія підписала меморандум про взаєморозуміння щодо програми “Sky Shield”, завершивши офіційне приєднання до цієї європейської ініціативи.

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3883683-svejcaria-podala-zaavku-na-priednanna-do-programi-ppo-evropejskij-nebesnij-sit.htm

Сообщение Нейтральна Швейцарія подала заявку на приєднання до «Європейського небесного щита» появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top