Героїчний пацюк Магава п’ять років розміновував поля у Камбоджі

П’ять років пацюк Магава працював міношукачем у Камбоджі. Жоден гризун не досяг такого успіху. У 2021 році пацюка Магаву відпустили на пенсію.

Тварина довжиною 70 сантиметрів [з хвостом], вагою 1230 грамів – гігантський щур має ім’я, що означає «мужність». Магава довів це в незліченних місіях. Щур п’ять років працював міношукачем у Камбоджі. Пацюка навчили використовувати свій чутливий ніс, щоб винюхувати хімічні компоненти вибухівки. Якщо йому це вдається, Магава дряпав лапами землю, щоб сповістити людей-помічників про знахідку.

Жоден гризун не досяг такого успіху, як Магава, кажуть його опікуни з бельгійської організації допомоги Apopo. Протягом своєї кар’єри він виявив 71 протипіхотну міну та 38 вибухових пристроїв, що не розірвалися, завдяки чому люди можуть знову безпечно працювати на своїх полях.

Про роботу пацюка-розміновувача розповів Майкл Гейманн, менеджер програми компанії Apopo в Камбоджі, яка використовує щурів як міношукачі. Магава описується на своїй домашній сторінці як «наполегливий працівник і завжди доброзичливий».

Гамбійський гігантський щур-хом’як за своє життя багато подорожував. Магава народився 25 листопада 2013 року в Морогоро, Танзанія. Приблизно через рік навчання він разом зі своїми колегами почав службу за 8000 кілометрів у Камбоджі. Країна Південно-Східної Азії вважається особливо забрудненою наземними мінами та іншими вибуховими речовинами: понад мільйон тонн бомб випало на неї під час війни у ​​В’єтнамі, понад сто квадратних кілометрів забруднені наземними мінами, а понад 25 тисяч людей ампутували кінцівки після війни.

Навчений пацюк успішніше, ніж будь-яка людина, шукає вибухові пристрої. Він може обшукати територію розміром з тенісний корт за півгодини; це займе до чотирьох днів. Щур занадто легкий, щоб викликати вибух самостійно.

“Продуктивність Магави неперевершена, і я пишаюся тим, що працював разом з ним”, – каже його керівник Мале. “Ми довіряємо нашим щурам, – каже Крістоф Кокс, один із засновників Apopo.  – Потім наша команда грає у футбол на очищеному полі, щоб перевірити якість роботи”.

Магава був нагороджений найвищим британським орденом тварин за хоробрість, еквівалентом Хреста Георгія для героїв-людей, за свої досягнення. Тварина отримала золоту медаль від організації тварин PDSA за виняткові заслуги.

Останнім завданням Магави є навчання 20 своїх наступників, після чого він піде на пенсію. Організація допомоги запевняє, що він проведе решту життя, харчуючись улюбленими стравами. Це арахіс і банани, – пише німецька taz.de

Щур Магава із золотою медаллю на шиї
Фото: imago

Сообщение Героїчний пацюк Магава п’ять років розміновував поля у Камбоджі появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top