Експерт пояснив неймовірну спеку в Україні та спрогнозував, коли температура спаде

Останніми днями Україна переживає значне підвищення температури, яке досягло близько 30 градусів за Цельсієм і подекуди перевищує цю позначку. Розберемося, звідки прийшла спека та коли чекати на зниження температури.

Джерела спеки

За даними Українського гідрометеорологічного центру, цього тижня Україна є однією з найспекотніших країн у Європі. Температури в деяких регіонах сягнуть 37 градусів, що можна порівняти з показниками у Середземномор’ї, зокрема, в Італії та Греції. Однак в Іспанії синоптики прогнозують ще вищі температури до 40 градусів.

«Спека в Україну прийшла з Аравії, розповідають експерти. Це аравійське повітря завжди приносить найспекотнішу погоду в наш регіон, поширюючись з південного сходу та охоплюючи майже всю країну, окрім західних кордонів», — зазначають у центрі.

Прогноз на найближчі дні

Метеоролог Наталка Діденко зазначає, що спека в Україні зумовлена південними повітряними потоками та антициклоном, який блокує проникнення прохолодного повітря із заходу та півночі. Проте вже 2 липня атмосферний фронт наблизиться до західних областей, де температура знизиться, можливі короткочасні дощі та грози.

«Ввечері 2 липня атмосферний фронт торкнеться Житомирської та Київської областей, і вже 3 липня температура на заході та півночі стане комфортнішою. Проте східна, південна та більшість центральних областей залишатимуться під впливом сильної спеки з температурами до 37 градусів», — розповідає синоптик.

Як захиститися від спеки

Експерти наголошують, що під час затяжної спеки поверхні будівель, асфальт та бетон не встигають охолоджуватися вночі, що погіршує сприйняття високих температур. Українцям рекомендують уникати прямих сонячних променів, пити достатню кількість води та рухатися повільніше. Наталка Діденко також радить одягати головні убори, навіть якщо вони виглядають смішно, та допомагати не лише собі, а й оточуючим, зокрема, тваринам.

«Пийте більше води, уникайте відкритого сонця, будьте обережними з вогнем. Не забувайте допомагати людям та тваринам, наливайте воду в мисочки для бездомних тварин, купуйте воду безхатченкам», — підкреслює вона.

Таким чином, на цей тиждень Україна залишається в зоні спеки, однак в окремих регіонах вже скоро стане прохолодніше.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top