Чим Євросоюзу цікава Україна та її відбудова?

Не є великою таємницею, що усі податки, які збирають нині в Україні, йдуть на наше військо, що захищає нас від російської навали та виковує майбутню перемогу. Внутрішніх коштів, які можна використати на відбудову зруйнованого чи пошкодженого внаслідок російських атак, немає. Тож фактично відновлення відбувається і відбуватиметься за допомогою міжнародних партнерів, серед яких одне з чільних місць займає Європейський Союз.

Які пріоритети бачать європейці у процесах відновлення України, кореспондентка «МИГа» мала нагоду дізнатися у пані посла ЄС в Україні Катерини Матернової під час тренінгу «ЄС: ПРОСТО ПРО СКЛАДНЕ. ВІННИЧИНА», який відбувся за підтримки Представництва ЄС в Україні.

«Руйнування, на жаль, продовжуються, і важливо, аби були ресурси на відбудову, гуманітарну допомогу, енергетику, – сказала пані Матернова. – Ми тісно співпрацюємо з урядом та енергокомпаніями, аби країна змогла нормально пройти літо та майбутній опалювальний сезон.

Уже зараз іде підтримка на відбудову. В центрі уваги – критична інфраструктура (дороги, мости), енергетична система, коридори солідарності – транспортний зв’язок і пункти пропуску, аби українські товари могли з меншими перешкодами діставатися закордонних ринків.

Щодо майбутнього, у центрі уваги стоять енергетика та довкілля».

На жаль, стару енергоємну промисловість в Україні фактично зруйновано. Але ця драма дає можливості відбудови і розвитку інших галузей. Наша промисловість може переорієнтуватися і бути інтегрованою в ланцюжок поставок до Європи інших товарів та послуг. На думку пані Матернової, потенціал України – це ІТ, сільське господарство, розвиток малого та середнього бізнесу. На це, власне, націлена програма Ukraine Facility.

«Ми також побачили вразливість централізованої енергетики. Тому потрібна децентралізація виробництва – це мають бути не величезні станції, а велика кількість маленьких потужностей», – розповіла пані посол.

На запитання колеги з Херсона, чи планує ЄС долучитися до відновлення Каховської ГЕС, Катаріна Матернова відповіла: «Мені про такі плани нічого не відомо. Перш за все у цьому питанні треба буде провести достеменний глибокий аналіз. Йдеться про величезні заходи, але це питання майбутнього».

Також Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Світовий банк планують впроваджувати муніципальні проєкти. Вже зараз у ЄІБ є чотири проєкти у сфері охорони здоров’я та два – в освітній сфері.

«Місцеві органи влади дуже важливі. Щоби ми відійшли від коштів для держави і перейшли до цільових програм. Зараз така можливість є. Коли почнеться відбудова, кошти підуть на місцевий рівень. Але для цього мають бути гарні проєкти».

Колега з Вапнярки зауважив, що зацікавленість України у вступі до Євросоюзу зрозуміла. І запитав пані Катаріну, чим Україна ЦІКАВА ЄС.

Катаріна Матернова відповіла, що до умовного переліку входять кілька пунктів.

«Перш за все, людський капітал. Світ стає усе складнішим, він лякає людей, які звикли до спокійного життя. А ваша стійкість, енергія та натхнення мають величезну цінність.

Друге, це величезний внесок України у продовольчу безпеку. Українське збіжжя та інші агропродукти – це значна підмога для усього світу.

Україна має самодостатність в ІТ-сфері. У вас найбільш цифровізований уряд, і навіть естонці, які є піонерами у впровадженні державних цифрових послуг, тепер консультуються з українськими колегами. Це, звісно, цікавить інших.

У вас найпотужніша, перевірена у боях армія.

Україна багата на корисні копалини.

Врешті, я особисто переконалася у високій якості ваших ресторанів», – пожартувала наостанок пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Ганна ЧУПРИНА, фото авторки

Сообщение Чим Євросоюзу цікава Україна та її відбудова? появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top