У Запорізькій області окупаційна влада маніпулює на темі підпалів автомобілів ЗСУ

Представники окупаційної влади разом з російською пропагандою продовжують маніпулювати на темі підпалів автомобілів військовослужбовців та ТЦК, які нібито пов’язані з «втомою простих мешканців» від війни.

У ніч на середу, 10 липня, в Україні спалили одразу чотири автомобілі військовослужбовців ЗСУ. Відповідну інформацію опублікувало видання «Страна» з посиланням на правоохоронні органи.

Тему активно підтримують в окупаційних телеграм-каналах у Запорізькій області.

«В Одессе снова подожгли военный микроавтобус ТЦК/ВСУ Инцидент произошел на Поскоте по ул. Заболотного, 26. Микроавтобус выгорел полностью. Разочарование, злоба и негатив растут у простых жителей Украины, которые устали и больше не хотят отдавать жизни за жирующего на крови президента», — написав телеграм-канал «Запорожский Вестник».

Цей підпал насправді був, однак він немає нічого спільного з ТЦК та «розчаруванням простих мещканців».  Крім знищеного мікроавтобуса згоріли також бронежилети, каски, кевларові пластини, радіостанції та підсилювачі зв’язку, які купували волонтери для 8 українських воїнів.

В Нацполіції зазначають, що від початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора, які залучали до підпільної підривної діяльності осіб віком від 13-ти років. Працівники спецслужб РФ обіцяють неповнолітнім за підпали щедру грошову винагороду.

Те, що в таких інцидентах мова йде про замовників з Росії підтверджує і той факт, що на одному з найбільших російськомовних даркнет-майданчиків з 6 червня з’явилися відразу чотири замовники, які шукають виконавців для підпалу військових автомобілів в Україні.

Оголошення розміщені в розділі для так званих «спортиків» — фізично міцних людей, готових бити або калічити інших за винагороду, а також робити підпали та інші форми псування майна. Спочатку практика найму цих людей була поширена на ринку наркотиків для покарання недобросовісних наркокур’єрів, проте пізніше поширилася на інші сфери.

Замовники пропонують за підпал автомобілів українських силовиків та співробітників ТЦК у Львові, Києві, Дніпрі, Одесі та інших містах від 1500 до 2000 доларів. Заявки розміщені російською мовою, їх автори — користувачі, що недавно зареєструвалися, не проявляли активність в інших розділах майданчика. Зв’язок із виконавцями вони здійснюють через зашифровані месенджери або «Телеграми».

Один із замовників стверджує, що діє нібито лише з міркувань пацифізму. Цей користувач вдень у середу закрив угоду з виконавцем успішного підпалу військового автомобіля, коли в новинах з’явилися повідомлення про спалення машин ЗСУ.

Раніше спецслужби європейських країн повідомляли про подібні підпали, організовані іноземцями, яких російські агенти завербували онлайн, у тому числі в зашифрованих чатах. Так, наприклад, було завербовано російського німця Дітера (Дмитро) Шмідта, затриманого у справі про підготовку диверсії на військовій базі в Баварії, пише видання Washington Post з посиланням на джерела. Раніше Шмідт воював проти України на боці ЛДНР.

Латиноамериканець, який прибув цього літа до Чехії і підпалив автобусне депо, отримав завдання здійснити диверсію за грошову винагороду в російськомовних телеграм-чатах, повідомляє видання Investigace. У квітні чотирьох людей було затримано в Лондоні за підпал складу з гумдопомогою для України. Влада Британії запевняє, що вона також отримала винагороду з Росії.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top