Про Льва Толстого та не тільки про нього, – письменник Віктор Ахінько

Наш колега, запорізький журналіст та письменник Віктор Максимович Ахінько написав текст, роздум, яким хоче поділитися із читачами.

Великий росіянин – не загарбник

«Щасливі ви, що народилися серед народу з такою багатою душею… Хто має такі пісні, як ваші, тому нема чого боятися за своє майбутнє». Хто це і кому сказав? Як не дивно – росіянин Лев Толстой на зустрічі з українцями-студентами.

В Росії про це мовчать. «Не може бути!» – не повірять і наші гострі патріоти. Аж ось свідчення літописця історії запорізьких козаків Дмитра Яворницького. Він був гостем у Толстого, і автор «Хаджі Мурата» у захваті читав йому із пам’яті «Наймичку» Тараса Шевченка!

Ще в 1879 році Лев Миколайович побував у Києво-Печерській Лаврі, нашій духовній академії, Софійському та Михайлівському соборах, ознайомився з археологічним музеєм. Пізніше відвідав Чернігів. Тож студентам він казав саме те, що відчував душею.

Разом з тим у похилому віці Лев Миколайович писав: «Більшість руських людей живе без будь-якого морального або релігійного, обов’язкового для всіх закону. Жахливо, що, опустившись майже до тваринного стану, вони задоволені собою».

Та це ж портрет сьогоднішнього росіянина-загарбника!  здивується наш читач. Отакий провидець був Лев Толстой! 

***

У пошуках адреси, де саме зупинявся у Києві Лев Толстой у 1879 році, знайшовся будиночок Івана Толлі, грека за походженням, міського голови Києва в 1884–1887 роках. Вулиця виникла в 1850-ті роки під назвою Шулявська, оскільки пролягала в бік місцевості Шулявка. 1891 року отримала назву Караваєвська – на честь хірурга Володимира Караваєва, у зв’язку з 50-річчям його діяльності в Київському університеті.

З 1920 року – вулиця Толстого, на честь російського письменника Льва Толстого. Під час німецької окупації міста у 1942–1943 роках – вулиця Шевченка (Шевченко-штрассе). З 1944 року мала назву вулиця Льва Толстого.

Сучасну назву на честь Гетьмана Павла Скоропадського має з 2023 року.

Тож, наша українська історія підкладає фактів до вогнища роздумів. Чому голова міста – грецього походження, перед ним та за ним – поважні люди німецького походження… Калейдоскоп назв вулиць теж додає пекельності у роздуми: яка ж непроста наша історія.

Підготувала Інеса АТАМАНЧУК, фото будинка на Скоропадського, 9 – з відкритих Інтернет-джерел

 

Сообщение Про Льва Толстого та не тільки про нього, – письменник Віктор Ахінько появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top