Погрожували забрати на додаткову «бесіду»: «неблагонадійна» жителька Мелітополя розповіла свою історію виїзду

Жителям тимчасово окупованих територій Запорізької області доводиться проходити довгі та виснажливі випробування на шляху свободи, якої вони не бачили більше двох років. 

Наважилися на цей крок і двоє жінок, який з перших днів повномасштабного вторгнення знаходиться під контролем армії рф. Як пише «РІА-Мелітополь», одній з них – 24 роки, іншій – 58. Їх шлях пролягав через Білорусь і Польщу.

З собою жінки мали українські паспорти: внутрішні та закордонний, а також російські аусвайси. Виїжджали в перших числах липня. Почався шлях пізніше запланованого часу – о 14:30.

Через три години, о 17:30, жительки Мелітополя вже були в Новоазовську. Там близько півгодини вони простояли у черзі, після чого у них забрали паспорти і відправили з речами на сканувальну стрічку.  Ця процедура зайняла хвилин 20.

Дочекавшись документів з перевірки, українки відправилися на «бесіду». Це вже зайняло близько 1,5 годин. По класиці питали особисті дані, відомості про сімʼю, куди і навіщо їдуть (цей момент авторка допису радить продумати особливо ретельно, щоб не було розбіжностей у відповідях).

Звісно, при перевірці окремо питали про родичів на підконтрольній Україні території: скільки, де саме живуть, чи воюють в лавах ЗСУ. Дівчина казала, що вони не спілкуються з родичами і нічого про них не знають. Не обійшлось без питань і про ставлення до «СВО».

Дивилися і телефонну книгу в телефоні – особливо звертали увагу на українські номери і змушували пояснювати кожен з них. Також перевіряли всі мобільні додатки.

Найбільше здивували жінок зацікавленість перевіряючих їхніми хобі та планами на майбутнє. Ще примітно, що якщо ви не православний, то через це можуть виникнути проблеми з виїздом.

Близько 20:00 жінки відповіли на всі питання і їх відпустили. Дівчина підозрює, що «бесіда» виявилась такою довгою саме через неї. За легендою, вона їхала до Ростову, але так як в базах росіян українка значилася як “неблагонадійна”, ставлення до неї було дуже прискіпливим.

На російсько-білоруському кордоні жительок Мелітополя теж чекали проблеми. Там нібито чекали на них, але насправді просто забрали паспорти і тримали на узбіччі 45 хвилин. Погрожували забрати «неблагонадійну» дівчину на додаткову «бесіду», але, на щастя, все минулося. Проблем на білорусько-польському і польсько-українському кордоні вже не було. Нагадаємо, що у декого відбирають українські паспорти під час перетину польсько-російського кордону.

Погрожували забрати на додаткову

Виїзд з окупації на підконтрольну Україні територію зайняв у жінок чотири доби. Дівчина каже, що свобода варта всіх тих випробувань. Вона радить ретельно обирати перевізника, моніторити чати про виїзд і не боятися складнощів.

 

 

 

 

 

 

.

 

Share this post

нет
scroll to top