Як на Запоіжжі контролюють ціни в умовах воєнного стану

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно із Нацполіцією здійснюється постійний контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібних цін на визначені Урядом продовольчі товари в територіальних громадах Запорізької області (крім тимчасово окупованої території).

Результати перевірок

Так, за перше півріччя здійснено 79 первірок-рейдів на території м. Запоріжжя, Долинської, Степненської, Широківської сільських громад та Кушугумської селищної громади.

Під час заходів виявлено 451 випадок встановлення суб’єктами господарювання роздрібних цін на окремі продовольчі товари із завищеною торговельною надбавкою. Зокрема на хліб житньо-пшеничний, яйця курячі, тушку курячу, олію, борошно, молоко. За результатами проведення превентивних заходів роздрібні ціни на вищезазначені товари було знижено до економічно обґрунтованого рівня та встановлено з рівнями торговельних надбавок, що не перевищують 10%.

Крім того, з квітня поточного року, на виконання вимог Уряду, розпочато здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у сфері надання житлово-комунальних послуг на підставі обґрунтованих звернень громадян.

Лише за три місяці за результатами позапланових перевірок споживачам повернуто кошти на загальну суму 227,16 тис. грн, накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 2,55 тис.грн.

Також у рамках здійснення постійного моніторингу застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (Урядова програма “Доступні ліки”), на виконання доручення Кабінету Міністрів України проаналізована та перевірена інформація щодо 164,44 тисячі цін з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

З метою запобігання порушенням вимог законодавства у сфері ціноутворення здійснюється роз’яснювальна робота через медіа та шляхом участі у семінарах і круглих столах. Також суб’єктам господарювання надавались пам’ятки про державне регулювання цін в умовах воєнного стану та про відповідальність за порушення законодавства про ціни та ціноутворення, яку передбачено чинним законодавством.

Для забезпечення захисту прав споживачів фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області взяли участь у двох засіданнях територіальної комісії Запорізької області з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, прийняті відповідні рішення, які оформлено протоколами.

Контроль за дотриманням вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на території Запорізької області триває.

На які товари регулюються ціни

Нагадаю, що контроль за роздрібними цінами на соціально значущі товари в Україні відновили навесні 2020 року у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції. Після повномасштабного вторгнення рф на територію нашої країни заходи було навіть посилено. У червні 2023 року Кабмін продовжив державне регулювання цін на окремі види продовольчих товарів, однак значно скоротив список.

З переліку було виключено цукор-пісок, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна вищого сорту), масло вершкове жирністю 72,5% тощо.

Тож наразі, згідно з постановою №650 “Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану” від 19.06.2023, встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% на наступні товари вітчизняного виробництва:

* борошно пшеничне вищого ґатунку,

* молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці),

* курячі яйця категорії С1,

* птиця (тушки курячі, чверті тушки курячі),

* олія соняшникова рафінована,

* хліб житньо-пшеничний,

* батон.

Ціни саме на ці товари і є предметом уваги держконтролю.

Куди звертатися у разі сумнівів щодо правильності цін

У разі виникнення сумнівів щодо правильності формування, встановлення та застосування державних регульованих цін запоріжці мають право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області з відповідними зверненнями:

– у паперовому вигляді на поштову адресу: пр. Маяковського, 20 А, м. Запоріжжя, 69036;

– через електронну форму на офіційному веб-сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за посиланням.

Для належного розгляду питань, викладених у зверненні, неорбхідно зазначати у ньому наступну інформацію:

– повне найменування суб’єкта господарювання (ТОВ, ПП, ПрАТ – юридична особа, ФОП);

– адресу місцезнаходження суб’єкта господарювання (юридичну адресу);

– адресу місця провадження господарської діяльності суб’єкта господарювання (фактичну адресу об’єкта торгівлі – крамниці, аптечного закладу, АЗС тощо);

– факт порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства щодо формування встановлення та застосування державних регульованих цін.
До звернення додавайте документи чи їх копії, що підтверджують факти порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства про ціни та ціноутворення (чеки, інші розрахункові документи тощо) (за наявності).

У разі отримання всієї необхідної інформації Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області буде вжито вичерпних заходів щодо запобігання економічно необгрунтованому підвищенню державних регульованих цін.

Телефон Консультаційного центру управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області:(061) 239-73-17.


Фото авторки та з відкритих джерел

Сообщение Як на Запоіжжі контролюють ціни в умовах воєнного стану появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top