Кількість онкохворих може зрости – як війна впливає на здоров’я українців

Кількість онкохворих може зрости – як війна впливає на здоров’я українців

Війна в Україні може призвести до сплеску захворюваності на рак

Щоденно в Україні внаслідок вибухів у повітря потрапляють небезпечні канцерогени. Також через воєнні дії шкідливі речовини потрапляють у ґрунт та води, усе це негативно відбивається на здоров’ї українців. Про те, чи спричинить війна сплеск захворюваності на рак серед українців, в інтерв’ю РБК-Україна розповів онколог Олексій Ковальов.

Читайте також: Презумпція незгоди — правда та міфи про трансплантацію та навіщо потрібна заява про посмертне донорство

«Робити довгострокові прогнози щодо частоти розвитку раку в Україні поки що можна лише на підставі досвіду попередніх воєн в інших країнах. І можна очікувати, що в найближчі роки в Україні може бути значне зростання захворюваності на рак легень, носоглотки, гортані, шлунку, яєчка, печінки, підшлункової залози, шийки матки, молочної залози, передміхурової залози», — пояснює лікар.

Олексій Ковальов зазначає, що після війни в Іраку смертність від раку у населення території, де відбувалися інтенсивні бомбардування, збільшилася на 50%. У перші три післявоєнні роки найчастіше реєстрували рак молочної залози, шийки матки, легень, бронхів, сечового міхура, шкіри, шлунку, яєчок та лейкемії. А впродовж 13 років після війни в Югославії захворюваність на рак молочної залози збільшилася з 68 до 80 випадків на 100 тис. населення.

Також лікар зауважив, що треба вже зараз треба інформувати населення про медичні наслідки війни та протидіяти їм, щоб Україну не накрила хвиля онкологічних захворювань.

«Це поки що складно довести, але рак може бути зумовлений не тільки впливом канцерогенів, а й стресом. Хронічний стрес призводить до безсоння, шлунково-кишкових розладів, тривоги, депресії, а також до підвищеного ризику серцево-судинних, психічних захворювань та раку», — розповідає Олексій Ковальов.

За його словами, стрес може провокувати появу шкідливих звичок у людини — куріння, переїдання, вживання алкоголю, а це все — доведені фактори ризику раку.

На сьогодні вчені вже дослідили зв’язок травматичних переживань із психічними, серцево-судинними захворюваннями та раком. До таких переживань належать життя в блокаді та окупації, щоденні обстріли примусове розлучення з членами сім’ї, насильницькі смерті членів сім’ї тощо.

Також ми писали, що кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами. За даними Міністерства охорони здоров’я, протягом 2021 року в Україні зареєстрували понад 14 тисяч випадків раку молочної залози в жінок і 114 випадків серед чоловіків. Проте, виявлений на ранньому етапі, він виліковний в 95% випадків.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top