Як гасили величезну пожежу в плавнях біля о. Хортиця: репортаж зблизька (ФОТО, ВІДЕО)

У ліквідації пожежі  були задіяні кілька підрозділів ДСНС, а також лісничі та небайдужі звичайні громадяни.

В кінці минулого тижня плавневу зону Дніпра, що нижче о. Хортиця охопила масштабна пожежа. Надзвичайно високі температури повітря, спека підвищує ризик самозаймання величезних  територій природного екофонду, де зараз немає людей. Журналіст Акценту побував разом з пожежними та лісивниками у плавнях та зблизька побачив їх неймовірну роботу.

Пожежа у плавневій зоні Дніпра тривала дві доби. Нажаль, згоріли велика кількість насаджень, будиночків для відпочинку. Постраждала база відпочинку “Меридіан”.

Особливих складнощів у роботі додавали наступні фактори:

  • Відсутність можливості під’їзду пожежних автомобільних розрахунків;
  • Вітер та швидке розповсюдження вогню 
  • Відсутність можливості гасіння пожежі літаком (через війну пожежна авіація не задіюється);
  • Низький рівень води у Дніпрі (водозабірні помпи та рукави знаходяться далеко від місць осередків пожеж)
  • Ускладнений підвіз палива, води, особового складу

Але незважаючи на це, розрахунки ДСНС спільно з лісивниками, об’єднавши зусилля, більше доби невпинно боролися зі стихією. Були організовані додаткові катери, необхідне знаряддя, підвіз палива, питної води. Допомогали у гасінн великоїі пожежі навіть звичайні громадяни.

 Деякі ділянки пожеж у плавнях були надзвичайно небезпечні, адже можна було опинитися у вогневій пастці.

Територіально пожежі охопили плавневу зону Дніпра майже навпроти с. Розумівка (дивіться на карті нижче — ред).

Місце пожеж в плавневій зоні Дніпра

Нажаль значних збитків зазнав лісовий фонд природньої заповідної зони. Як розповів Акценту лісничий Запорізького лісомимиливськоол господарства Костянтин Коваль,  точну суму збитків  ще належить порахувати. Втім, вже є плани по відновленню насаджень

Будемо підраховувати збитки, залучати фахівців, які візьмуться за розробку відповідного плану, і в цих кварталах будуть висадження нових зелених культур. На цій місцевості переважно були насадження топалю та верби, твердих порід дерев, кльону, який зростав сам по собі. Наразі проводиться санітарна рубка, вичищаються усі дерева, що попадали і не підлягають відновленню, їх прийдеться спилювати й викорчовувати. Зараз головна мета — загасити вогонь і унеможливити подальше поширення пожежі, — розповів Коваль.

Рятувальники, лісомисливське господарство за екоінспекція Південного округу звертається до громадян: під час спекотних днів бути максимально обережними у поводженні з вогнем та не допускати пожеж. Лише спільними відповідальними діями можна досягти збереження нашої природи.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top