ЄС розглядає можливість повернути мито ще на три сільгосппродукти з України

Європейський Союз може знову запровадити мита на українські мед, кукурудзу і курятину, оскільки Україна наближається до встановлених лімітів поставок цих продуктів.
Про це заявив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-конференцію за підсумками Ради міністрів ЄС із сільського господарства та рибальства.

Єврокомісар зазначив, що країни блоку загалом «висловили позитивні думки щодо нових автономних торговельних заходів і запроваджених захисних заходів».
«Ця ініціатива виходила від єврокомісара із сільського господарства — ввести ліміти на імпорт, і вони діють. Було введено обмеження на три продукти — цукор, яйця та овес», — наголосив Войцеховський.
Він додав, що ЄС стежить за ситуацією щодо інших чутливих продуктів.
«Найближчими до досягнення лімітів є мед, експорт якого сягнув уже 89% від установлених меж, кукурудза — 67% і курятина — 59%», — повідомив єврокомісар.

Обмеження у разі зростання імпорту
Поточний регламент безмитної торгівлі для України включає механізм екстреного гальмування для певних товарів. Цей механізм автоматично активується, якщо обсяг імпорту досягає середньорічного рівня, зафіксованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.
У квітні Європейський парламент схвалив продовження безмитної торгівлі українською сільськогосподарською продукцією на рік, запровадивши нові обмеження на обсяг імпорту. Це буде останній перегляд умов. ЄС та Україна планують укласти довгострокову угоду у червні 2025 року.
Раніше Євросоюз ввів мита на цукор та яйця з України через стрибок імпорту.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top