У Запоріжжі планують побудувати меморіал загиблим Героям у сквері Прикордонників: подробиці

У місті обговорюють низку варіантів для увіковічення пам’яті Героїв, що загинули у війні з російськими окупантами

Створення меморіалу  полеглим захисникам обговорили на засіданні Консультативної ради жінок загиблих героїв за участі секретаря Запорізької міської ради Регіни Харченко.

Повідомляється, що ще у 2021 році був розроблений проєкт «Реконструкція скверу Прикордонників зі спорудженням пам’ятника захисникам України в м. Запоріжжі».

Він передбачав благоустрій частини території скверу Прикордонників та встановлення нового пам’ятника «Воїнам-захисникам».

Це мав бути залізобетонний постамент та тризуб із нержавіючої сталі з окремим влаштуванням однієї гранітної стели з викарбуваними іменами загиблих.

Також у сквері планувалася заміна тротуарної плитки, опор освітлення, встановлення лав, урн, туалету, двох пандусів, а також тактильної розмітки для маломобільних груп населення тощо.

Учасники засідання погодилися, що в місті має бути реалізоване масштабне увіковічення пам’яті загиблих, але саме цей проєкт треба вдосконалити, враховуючи особливості сьогодення.

Зокрема, використання цифрових технологій, врахування чисельності загиблих тощо.

Тож для початку на нараді було запропоновано створення в межах скверу Прикордонників, за окремим економічним проєктом, Меморіальної алеї зі встановленням Стел Пам’яті з подальшим опрацюванням всього проєкту.

Надалі пропонується розглянути можливість заміни гранітних стел із викарбуваними іменами загиблих на електронні призми, а також оновити залізобетонний постамент, додавши туди воду, що стікає.

Крім того, під час засідання обговорювалася низка варіантів можливих об’єктів для увіковічення пам’яті загиблих та різні локації для їхнього розташування.

Розглянули також пропозицію створити просторові композиції на територіях шкіл як альтернативи вшанування пам’яті загиблих героїв України.

Зокрема, розміщення пам’ятної композиції на території колегіуму «Елінт».

Зараз проводиться всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на визначення кращої проєктної ідеї цієї композиції.

Учасники засідання дійшли згоди, що меморіал загиблим має бути єдиний у місті для вшанування пам’яті всіх полеглих героїв – і тих, які загинули з 2014 року, і тих, які віддали свої життя з початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також: У Запоріжжі запрацювала електронна призма-меморіал загиблим Героям

Сообщение У Запоріжжі планують побудувати меморіал загиблим Героям у сквері Прикордонників: подробиці появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top