У Запоріжжі через ботулізм померла людина

У Запорізькій області від гострої кишкової інфекції постраждало 13 осіб, зокрема одна дитина. Крім того, двоє запоріжців захворіли на ботулізм. Для одного з них наслідки хвороби стали фатальними.

– Перший випадок ботулізму пов’язаний із вживанням в’яленої риби, інший – із вживанням суші. Фахівці Держпродспоживслужби провели позапланові перевірки суб’єктів господарювання. Неякісну та небезпечну продукцію знищено. А на підприємців складено протоколи про адмінпорушення та накладено штрафи на загальну суму у розмірі 304 тисячі гривень, – повідомив в. о. заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков.

Держпродспоживслужба закликає операторів ринку дотримуватись умов виробництва, транспортування та зберігання харчових продуктів. А споживачам фахівці служби радять:

приділяти увагу термінам зберігання;

не купувати харчові продукти на стихійних ринках, на узбіччях доріг та присадибних ділянках;

не купувати вже замариноване м’ясо для пікніка – краще зробити це самостійно;

не готувати багатокомпонентні страви з майонезом, якщо немає умов для їх зберігання;

до та під час приготування їжі мити руки з милом.

– Покупці мають право вимагати від реалізатора або власника харчових продуктів документи, що підтверджують їхню безпечність. Зокрема, декларацію виробника або посвідчення про якість продукції, – наголосив в. о. заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков.

Share this post

нет
scroll to top