Фейки про ЗАЕС і евакуацію на Запоріжжі: огляд ворожих повідомлень за тиждень

Ворожа пропаганда продовжує поширювати дезінформацію і фейки, щоб дестабілізувати українське суспільство. Цього тижня ворожі закиди стосувалися Запорізької області, зокрема і ситуації на ЗАЕС.

Акцент підготував детальний огляд фейків і повідомлень.

Повідомлення про «евакуацію»

Ворожі медіа поширюють інформацію про нібито підготовку до евакуації влади з Оріхівського та Гуляйпільського районів Запорізької області. Про це повідомляє ЦНС.

Верифікувавши інформацію у голови Пологівської РВА (районна військова адміністрація) Артура Крупського, Центр повідомляє, що поширювана рашистами «новина» не відповідає дійсності. По-перше, Оріхівського і Гуляйпільського районів не існує з 2020 року, оскільки відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17 липня 2020 року створено укрупнений Пологівський район.

По-друге, «новина» про екстрену евакуацію базується на хибно проінтерпретованій інформації про проведення на рівні області засідання Координаційного штабу з підготовки планів евакуаційних робіт на випадок надзвичайних ситуацій. Подібні штатні заходи як на рівні району, так і на рівні області проводяться регулярно, так само як і планові навчання з евакуації.

По-третє, велика частка Пологівського району наразі перебуває у зоні активних бойових дій, тому евакуація цивільних громадян з населених пунктів, які перебувають поблизу лінії зіткнення, відбувається у щоденному режимі.

«Енергоатом експортує електроенергію в Польшу»

На тлі жорстких відключеннь електроенергії в усіх регіонах країни через спеку й обстріли, ворожі ресурси поширюють фото листа буцімто від АТ «НАЕК «Енергоатом», адресованого міністерці клімату та навколишнього середовища Польщі Пауліні Хенніг-Клосці щодо начебто готовності почати експорт електроенергії в Польщу.

Цей лист є фейковим. По-перше, у тексті «листа» є очевидні лексичні та граматичні помилки, непритаманні носіям української мови. По-друге, керівник «Енергоатома» не направляє органам державної влади іноземних країн офіційну кореспонденцію, адже це є порушенням етики та правил ділового міжнародного листування. Крім того, його підпис у так званому документі є підробленим.

По-третє, наприкінці 2023 року «Енергоатом» став акціонерним товариством, а не державним підприємством, як зазначено в «документі».

«ЗСУ готує удари хімічної зброї»

Ворожі Телеграм-канали поширюють інформацію про те, що буцімто Збройні Сили України готують удар хімічною зброєю на Донецькому та Херсонському напрямках.

Україна як підписант Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї суворо дотримується своїх зобов’язань. Тому подібні повідомлення рашистів на адресу ЗСУ – фейк, який має на меті дискредитувати Україну в очах світової спільноти та послабити її підтримку з боку західних союзників.

Фейки щодо Запорізької АЕС

«Росія в ООН надала докази, що ЗАЕС у квітні атакували українським дроном», — так звучить ворожа пропаганда. Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, на засіданні Генасамблеї ООН перший заступник постпреда Росії Дмитро Полянський показав уламки безпілотника, яким Україна у квітні атакувала Запорізьку АЕС. У такий спосіб Росія цинічно використовує ООН, як майданчик для поширення власної пропаганди.

Постпред України при ООН Сергій Кислиця відреагував на цю незграбну провокацію, висміяв її та назвав полянського «координатором-резидентом російської розвідки».

Сама ж росія використовує ЗАЕС як засіб ядерного шантажу і ставить під загрозу ядерної катастрофи Україну та світ, зокрема внаслідок втручання окупантів в роботу станції і розміщення своїх солдат та військової техніки на її території.

Окрім цього, нещодавно Полянський заявив: «Резолюція щодо Запорізької АЕС, ухвалена Генасамблеєю ООН, є політизованим проєктом». Заява є дезінформацією, оскільки вона ігнорує об’єктивність міжнародних рішень та спрямована на відволікання уваги від реальних загроз безпеці ядерного об’єкта.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top