Фонд держмайна виставив акції Запорізького алюмінієвого комбінату на аукціон

Фонд державного майна виставив на аукціон пакет акцій, що становить 97,5% статутного капіталу акціонерного товариства «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (ЗАлК). Зокрема, йдеться про націоналізовані 29,5% акцій заводу, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці.

Відповідний аукціон опубліковано на платформі Prozorro Sale.

Зазначається, що замовником аукціону на приватизацію акцій ЗАлК є регіональне відділення Фонду держмайна по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. Початок торгів запланований на 6 серпня. Стартова ціна лота — понад 151,8 мільйона гривень.

залк на аукціоні
За даними Фонду держмайна, статутний капітал підприємства становить понад 155 мільйонів гривень, основний вид діяльності — виробництво алюмінію, а саме алюмінієвої катанки та послуг з переробки давальницької сировини. З 2021 по перший квартал 2024 року обсяг реалізації продукції становить понад 2,4 мільйона гривень.

Згідно з документацією аукціону, ЗАлК впродовж чотирьох років працює у збиток та станом на 31 березня має прострочену кредиторську заборгованість у розмірі більше ніж 6,4 мільярда гривень, зокрема майже 14 мільйонів по заробітній платі.

Також на комбінаті впродовж чотирьох років зменшується кількість співробітників. Так, у 2021 році на ЗАлКу працювало 244 людини, а в кінці березня 2024 року — лише 64.

Компанія-переможець аукціону отримає 97,5% відсотків акцій статутного капіталу товариства (тобто матиме змогу одноосібно керувати підприємством) та нерухоме майно комбінату.

Нагадаємо, АТ ”ЗАлК” був єдиним в Україні підприємством, що виробляв одночасно алюміній та основну сировину для його виробництва — глинозем.

З лютого 2023 року 97,5% акцій підприємства належить державі, тож Фонд державного майна разом з новим менеджментом «Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату» готує підприємство до приватизації.

Раніше контрольний пакет акцій 97,5% належав російському олігарху Олегу Дерипасці. Та у 2015 році держава в результаті судового процесу повернула 68%-ий пакет акцій в державну власність, передавши його в управління Фонду держмайна. Решту акцій (29,5%) в лютому 2023 року стягнув в дохід держави Вищий антикорупційний суд за позовом Мінюсту.

10 січня 2023 року наглядова рада АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» прийняла рішення розірвати контракт з виконуючим обов’язки генерального директора Кізіловим Сергієм Борисовичем та призначила генеральним директором Павленка Сергія Івановича.

У 2022 році комбінат отримав збиток 59,3 млн грн, повідомили у Фонді держмайна України.

 

 

 

 

 

.
У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Share this post

нет
scroll to top