Європа в опіках, обпечена й Україна: глобальні спостереження та локальні поради

Минулорічне літо було найтеплішим за 2000 років. Рекорд літніх температур Північної півкулі за два тисячоліття показав, наскільки 2023 рік був аномально спекотним. Знахідка є яскравим підтвердженням потепління з доіндустріального періоду.

І як прогнозують, це тільки початок. В Італії, Іспанії, Франції, Германії, Польщі та Україні – надзвичайна хвиля спеки, температура повітря вперше в історії (!) сягає 48 градусів на цьому тижні, і це тільки початок. Також спостерігається рекордна температура поверхні морів та рекордна низька протяжність морського льоду в Антарктиці.

Згідно з даними європейських вчених, минуле літо було найспекотнішим на Землі за останні 2000 років у Північній півкулі, Паризька угода 2015 року, яка мала на меті стримати глобальне потепління на 1,5 градуса за Цельсієм у порівнянні з доіндустріальним рівнем, вже була порушена.

Зокрема, нові оцінки, отримані на основі записів деревних кілець, показують, що літо 2023 року було на 2,07 градуса за Цельсієм теплішим, ніж доіндустріальний рівень, що означає, що світове потепління перевищило попередні оцінки, згідно з якими ця кількість була на 1,48 градуса за Цельсієм вище доіндустріального рівня. рівнях. Порівняно мізерні дані про південну півкулю, яка інакше реагує на зміну клімату, ніж її північна, ускладнюють висновки щодо клімату цього регіону за останні дві тисячі років, кажуть вчені, тому їхнє дослідження зосереджено на північній півкулі. .

Тим не менш, нове відкриття не стало несподіванкою для кліматологів, оскільки минулого літа ми спостерігали рекордні температури в США, Європі, Китаї та інших регіонах світу. Було достатньо жарко, щоб розтанути морський лід в Антарктиці до неперевершених мінімумів і спровокувати найгірший сезон лісових пожеж у Канаді, які спалили безпрецедентні 45 мільйонів гектарів землі.

Всесвітня метеорологічна організація заявила, що в перші кілька днів липня на планеті були самі спекотні дні за всю історію спостережень. Очікується, що глобальна температура продовжить підвищуватись і будуть побиті нові погодні рекорди.
Потепління клімату, посилене в цьому році Ель-Ніньо, сильно впливає на виробництво їжі, доступність води та на здоров’я людей. Ель-Ніньо – природнє явище, що нагріває Тихий океан.
Згідно із дослідженням, нещодавно опублікованому у журналі Nature, минулого року від спеки в Європі загинули 60 000 людей. Що буде в цьому році, можна тільки здогадуватися …
Захворювання, пов’язані з спекою (наприклад, сонячний удар), виникають, коли тіло не може належним чином охолоджуватися. Це може призвести до серйозного пошкодження мозку та інших життєво важливих органів.
На розвиток захворювань, пов’язаних із спекою, впливають високий рівень вологості, ожиріння, гарячка, зневоднення, вживання деяких рецептурних ліків, хвороби серця, поганий кровообіг, психічні розлади, сонячні опіки, вживання алкоголю.
Хочу окремо наголосити на симптомах сонячного удару. Він може виникнути через декілька годин після дії прямих сонячних променів, людина може і не повʼязати свій стан із перегрівом. Спочатку виникає головний біль, може підвищуватися температура тіла, зʼявлятися нудота, блювота, розширяються зиниці, далі – судоми. Всі ці явища зумовлені набряком головного мозку, потенційно життєво небезпечним явищем. Тому, якщо у когось виникли такі симптоми – це привід звернутися до екстрених медичних служб, а поки вони в дорозі, покладіть постраждалого у положення із трохи піднятою головою та ногами, зніміть верхній одяг, дайте велику кількість води, змочіть шкіру обличчя водою, накладіть холодний компрес на лоб і шию, можна загорнути потерпілого в мокре простирадло, при блювотні треба повернути його на бік.
Поради, як слід переносити спеку:
Цього року передбачається 40 днів, коли температура досягне рівня вище за 45°С. Нині Малайзія, Індонезія, Сінгапур та інші східні країни вже переживають «аномальну спеку».
Будьте готові до високих температур від 40°C до 50°C. Завжди пийте ПОВІЛЬНО чисту воду кімнатної температури. Уникайте холодної води чи льоду.
Лікарі радять не пити дуже холодну воду, коли температура досягає 40° C, тому що наші дрібні кровоносні судини можуть розірватися або луснути.
Не пийте відразу дуже холодну воду спекотного літа або якщо ви дуже втомилися, оскільки це може призвести до звуження вен або кровоносних судин, що може призвести до інсульту.
Коли спека підніметься вище 38° C, а ви прийдете з вулиці, не пийте нічого холодного. Можна пити гарячу або теплу воду, але пити її повільно.
Не мийте руки чи ноги відразу після приходу. Зачекайте щонайменше 30 хвилин або близько того, перш ніж приймати ванну або душ.
Також не мийте та не мочіть шкіру перед виходом на сонце.
За матеріалами space.com та nature.com

Сообщение Європа в опіках, обпечена й Україна: глобальні спостереження та локальні поради появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top