Україна і Чехія підписали безпекову угоду

Україна і Чехія підписали двосторонню безпекову угоду у продовження Вільнюської декларації “Групи семи” щодо “гарантій безпеки” для України; це 24-та подібна угода.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це оголосила пресслужба Офісу Президента.

У Вудстоку (Велика Британія) Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чеською Республікою.

https://www.president.gov.ua/storage/j-image-storage/43/39/01/3c41aef0d072d878480b6026a2c91cb4_1721312707_extra_large.jpeg

З початку повномасштабного російського вторгнення Чехія надала Україні військову допомогу на суму близько 400 мільйонів євро й продовжуватиме підтримувати з такою ж динамікою протягом 10 років дії документа.

Чехія також вивчатиме варіанти постачання додаткової військової техніки з урахуванням потреб нашої країни.

Значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері, передусім ідеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БпЛА, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки.

Чехія й надалі допомагатиме нашій державі у межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів.

Крім того, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства.

Країни продовжать спільну щорічну підготовку близько 4 тисяч українських захисників – цьогоріч і надалі в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні (EUMAM).

Особливістю співробітництва у невійськовій сфері є партнерство Чехії з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення, відбудови та сталого розвитку.

Чехія також має намір відкрити у Дніпрі дипломатичне представництво для посилення співпраці й допомоги.

Підтримка в гуманітарній сфері з боку Чехії передбачає фінансову та матеріальну допомогу для цивільного захисту та постраждалих від війни українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

Чеська Республіка також чітко підтверджує свою підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Україна та Чехія уклали безпекову угоду на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої торік у Вільнюсі 12 липня. Загалом наша держава підписала вже 24 безпекові угоди.

/www.president.gov.ua/news/ukrayina-ta-chehiya-uklali-bezpekovu-ugodu-spilne-virobnictv-92253

Сообщение Україна і Чехія підписали безпекову угоду появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top