До краєзнавців залицявся метелик з родини сонцевики

Залицявся майже у прямому сенсі: тулився до лиця, сідав на маківку, гуляв по долоні…

Зустріч із метеликом трапилася на березі літописної ріки – Юрій Вілінов розповів, що Верхня Хортиця згадується у літописах тричі.

А от Сонцевик адмірал (Vanessa atalanta) – метелик з родини сонцевики – може жити не тільки у затінку на березі невеликої річки басейну Дніпра.

Зустрічається по всій Європі та в помірних широтах Азії, Півні Сонцевик адмірал чної Африки, живе на островах Атлантичного океану, на півночі Америки, на Гватемалі, Гаїті, Новій Зеландії.

Тож, як пише українська Вікіпедія,  Сонцевик адмірал є активним мігрантом. А також схильний набувати помітної чисельності і в окремі роки спостерігається у вельми великій кількості. В південній частині ареалу дає до два-три покоління за рік.

Крила темно-бурі, оксамитові, майже чорні, іноді з голубуватим полиском. Вершина переднього крила чорна, з однією великою й кількома дрібними білими плямами. Через крило проходить червоно-руда перепаска. Заднє крило зверху темно-буре, з червоно-рудою крайовою стрічкою, на якій вирізняється рядок трикутних чи півмісячних темних плям. Розмах крил до до шести сантиметрів.

Гусениці цього виду живуть на кропиві – її у нас достатньо.

То, може, про свої мандри бажав розповісти метелик на зустрічі із авторами запорізької «Спадщини» – Юрієм Віліновим та Сергієм Шишковим?

Фото Миколи БАРИШЕВА

 

Сообщение До краєзнавців залицявся метелик з родини сонцевики появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top