Несправедливі графіки, експорт в Європу та загублена електроенергія: в «Запоріжжяобленерго» відповідають на питання мітингувальників

Під стінами Запорізької ОДА сьогодні зранку зібралися мітингувальники на акцію через «несправедливе відключення електроенергії». Люди вимагали вирішити питання з довготривалими відключеннями світла та застосувати «справедливі графіки».

Про це повідомляє 061.

Більша частина з учасників стихійної акції — це жінки та люди похилого віку. Нам не вдалося знайти жодного організатора акції і ніхто не знає, хто відповідальний за цей мітинг. Погодження на проведення мітингу ніхто не отримував. Також не було жодної особи, яка б сформулювала вимоги мітингувальників в резолюцію з підписами.

Декілька учасників акції з Заводського, Олександрівського районів пояснюють, що вони вийшли на площу, бо їх будинки не газифіковані і через це готувати їжу вони можуть лише за допомогою електроенергії, якої немає подекуди по 15-16 годин на добу. Через довготривалі відключення особливо страждають мешканці, що проживають на верхніх поверхах та тепер не можуть користуватися ліфтами – це люди з інвалідністю, матері з дітьми у візочках. Через аномальну спеку у людей виходить з ладу холодильне обладнання.

«Я живу на Павло-Кічкасі. У нас три будинки, де взагалі немає газу і вони працюють виключно на електриці. Ми не можемо ні їсти готувати, нічого. По 18 годин на добу немає світла. Люди з маленькими дітьми страждають. Холодильники всі ламаються, ось хто нам це компенсує», — коментує учасниця акції Ірина Боярська.

Ще одна учасниця акції додає, що вважає нечесним те, що деякі будинки по сусідству не вимикають, в той час як будинки без газу потрапляють під основний «удар».

«У мене дитина з інвалідністю. Ми проживаємо в Південному мікрорайоні у нас перша черга. Якби нас всьому місту відключали електроенергію не більше, ніж 6 годин на добу, але рівномірно всім споживачам, то так можна було б хоч якось існувати. Я просто хочу, щоб склали нормальні графіки, щоб не було поділу населення. Буває таке, що світло вмикається пізніше ніж за графіком, подекуди було, що і по 17 годин на добу ми були без електроенергії. Це ж правда ненормально», — пояснює місцева мешканка Вікторія.

Паралельно з людьми, що справді змучилися відсутнстю світла, можна було побачити мітингувальників, які надто «заряджені» і поширюють конспірологічні теорії, відкидаючи той факт, що Україні не вистачає власної генерації після атаки на енергооб’єкти, та розказуючи, що це не пов’язано з війною, а все це лише тому, що погана влада досі експортує електроенергію за кордон. Хтось продовжив цю тему закликом про зміну влади, а хтось запропонував відключати великі підприємства.

«Куди поділася електроенергія, не потрібно «прикриватися» руйнуванням системи. Вона була рік тому, за рік особливо її не могли «рознести». А тут вона «загубилася» і дуже сильно. Далі, технічна питання – таке відключення електроенергії у населення дає лише 10% економії. Ці віялові відключення не дають жодного ефекту. Ось скільки споживає населення, а скільки промисловість? «Запоріжсталь» та інші споживають, мабуть, всі 90%. То чому населення відключають, а ці підприємства залишаються працювати. Там енергоефективності нуль, а чомусь відключають населення. Нехай пан Ахметов платить за газогенераційну підстанцію. Нехай не розказують про розбиті теплоенергоцентралі. Які квоти? Ніхто нічого не бачить. Нас знову розділили, ми гавкаємося, а проблема в зовсім іншому місці», —  зазначає один з мітингувальників Денис Кабаненко.

Незважаючи на те, що Запорізька ОВА не вирішує питання затвердження графіків та відключення електроенергії, до мітингувальників вийшов заступник голови Руслан Мовчан та намагався пояснити людям поточну ситуацію.

Він зазначив, що на зустрічі з прем’єр міністром Денисом Шмигалем було підняте це проблемне питання і тепер енергопостачання не відключатимуть  у 20 кілометровій прифронтовій зоні, а протягом найближчих 20 днів прогнозується покращення ситуації, у серпні розраховують на збільшення генерації.

Проте, так звані «члени ініціативної групи» намагалися нівелювати роз’яснення заступника голови та розказували, що «не потрібно прикриватися війною».

Найбільш поширені питання, які звучали від населення на цьому мітингу, ми адресували «Запоріжжяобленерго» в особі речниці компанії Зореслави Цупренко.

Чи можна зробити «пом’якшення» по відключенням електроенергії для споживачів в тих будинках, які мають лише електроживлення без газопостачання?

У нас немає для цього законодавчих підстав. На жаль, для таких будинків якийсь окремий порядок обмеження енергопостачання не передбачений. Якщо ми намагатимемося їх не вимикати, разом з ними не будуть вимикатися решта будинків, що на цій самій лінії знаходяться. Тобто це суттєво вплине на ефективність графіків, а головне, що ми не маємо права цього робити. Якби був якийсь документ, який би передбачав, що у зв’язку з відсутністю централізованого газопостачання для таких будинків, або менша тривалість відключень, або не вимикати взагалі, ми б це виконували. Але його просто немає. Вони, не жаль, не мають окремого статусу.

Люди на мітингу жалілися на несправедливі графіки, зазначаючи, що якби вимикали по 6 годин на день абсолютно всім, то це було б доречніше. Чи можливо це?

Ми розуміємо, що коли вимкнені всі, це сприймається легше. Бо зрозуміло, що коли ти сидиш без світла, а навпроти світло є, це образливо. Але є критична інфраструктура, яку вимикати ми не маємо права, бо насправді всі оці графіки погодинних відключень вводяться, аби забезпечити безперебійне енергопостачання в першу чергу саме критичної інфраструктури. Бо це лікарні, комунальні служби, рятувальники, правоохоронні органи, тобто це те, від чого залежить життєзабезпечення міста. Якщо ці об’єкти не будуть працювати або вимикатимуться, то в людей не буде не лише світла, але й води, тепла, ну і медичних послуг.

На одній лінії з цими об’єктами знаходиться ще низка будинків, будівель, споруд, які не належать до критичної інфраструктури, але не мають окремого резервного джерела живлення. І вимикати їх, не вимикаючи при цьому критичну інфраструктуру, з нашого обладнання ми не маємо технічної можливості. На жаль, там, де були резервні схеми, ми вже все перепідключили, але вони не скрізь є.

Чи застосовуються якісь обмежувальні заходи до промислових підприємств?

Безумовно, для промисловості є власні графіки, вони просто в іншому переліку, за іншим порядком. Є певні обмеження, якщо підприємство імпортує понад 80% електроенергії, до нього обмеження не застосовується, хоча б тому, що ця електроенергія не з нашої об’єднаної енергосистеми.

Але підприємства, промисловість, вони беруть участь у відключеннях, в обмеженнях, так щоб не порушувався виробничий цикл, аби не було якихось небезпек техногенних. Але обмеження стосуються всіх споживачів, і промислових, і побутових.

На третій рік війни деякі люди досі не розуміють, з яких таких причин вимикають світло. Поясніть детально з чим це пов’язано саме по Запорізькій області?

Ну, давайте подумаємо, яка є енергосистема в Запорізькій області. ДніпроГЕС — розбитий, Запорізька атомна станція  — окупована, ТЕС біля атомної також окупована. В Запорізькій області фактично немає генерації. Ми живемо за рахунок електроенергії, яку виробляють енергооб’єкти в інших регіонах. Тому говорити про те, що ми зараз якось енергонезалежні – це несерйозно.

Всі ми, мабуть, бачили скільки ударів від середини березня було по об’єктах електроенергетики – 8 ракетно-дронових ударів, з яких дві тільки по ДніпроГЕСу. Також постраждали інші об’єкти електростанції, те, що називається маневрова генерація, тобто теплоелектростанції, гідроелектростанції. Це саме ті об’єкти, за рахунок роботи яких, у пікові години виробляється додатковий обсяг електроенергії. Але зараз вони пошкоджені. І немає можливості виробити додатковий обсяг, аби покрити дефіцит, що виникає. Звідси необхідність у цих вимкненнях, у цих обмеженнях. Це потрібно, аби втримати енергосистему в стабільному стані і не допустити блекауту. Бо блекаут – це період, коли світла немає зовсім і невідомо, коли з’явиться.

Чи відомо вам щось про експорт української електроенергії в інші країни?

Наша компанія не займається експортом електроенергії. Але експорту в Україні вже давно немає, бо немає чого експортувати. Експорт був рівно до того, як почали бити по енергооб’єктах

Люди скаржаться на те, що графіки не завжди спрацьовують вчасно і вмикають світло подекуди пізніше, ніж мали. Чому так?

Щодо вмикається пізніше, так, є такі ситуації. Це пов’язано зі зносом електрообладнання. Вимикачі, вони не розраховані на постійну експлуатацію кілька разів на добу і не завжди спрацьовують. Тобто вони виходять з ладу. Якщо вимикач вийшов з ладу, аби увімкнути, його спочатку треба полагодити.. Для цього має приїхати бригада, виконати певну роботу. Але вимикачі – це не те, що лежить в тебе на складі, отакий здоровий ящик, який ти в будь-яку хвилину взяв і поміняв. Це все обладнання, його треба закупити.

Взагалі аномальна спека та включення кондиціонерів, чи воно додатково якось впливає на загальну ситуацію з енергоспоживанням?

Дуже страждають наші кабельні лінії, бо це перевантаження від високого споживання + висока температура. Це подвійний вплив. Мають місце ще такі аварійні ситуації.  Кабельні лінії виходять з ладу, ми перезаживлюємо, лагодимо. Тобто наразі вся робота обленерго – безперервний процес 24/7 , крім вимкнень та вмикань, в нас цілодобово лагодять обладнання, аби мінімізувати тривалість перерв, аби люди не сиділи без світла ще й через аварію.

Зараз дуже важко, бо на ситуацію в енергосистемі, звісно, впливає спека, бо споживання зростає. А кондиціонер є одним з найпотужніших побутових електроприладів.  Наразі споживання вище навіть, ніж буває взимку.

Вчора до 5 черги додалися ще кілька адрес в Шевченківському районі. З чим це пов’язано і чому вони не були включені на самому початку?

Це те, що називається перепідключенням від критичної інфраструктури. Там була можливість і ми це зробили. Були виконані додаткові роботи, але вони не були настільки масштабними.

Чи можна очікувати в майбутньому ще якихось перепідключень в інших районах?

Ми постійно аналізуємо, дивимося, де це можна зробити без додаткових фінансових витрат, бо, на жаль, на це кошти не передбачені. І без додаткових затрат по часу, бо прокласти нову лінію – це дуже тривалий процес. Для цього потрібно розробити проєкт, закупити обладнання, прокласти, ввести в експлуатацію. Це не одна, не дві доби і навіть не два тижні.

Але там, де можна, якимось нескладним чином, уникаючи при цьому додаткових витрат у робіт, ми робимо.

Скрізь, де були будинки, які на одній лінії з об’єктами критичної інфраструктури, скрізь, де в них були резервні схеми живлення, ми всіх вже перепідключили. Але там це було технічно просто зробити.

Зараз дуже важко щось прогнозувати, але тим не менш, за вашими власними оцінками, чого очікувати запоріжцям в найближчому майбутньому? Чи будуть якісь пом’якшення?

Дивіться, вже навіть на сьогодні графіки м’якіші. Вимкнення чотирьох черг одночасно не передбачено взагалі. По-перше, було усунуто пошкодження електрообладнання, про яке вчора повідомляла «Укренерго». По-друге, ми бачимо, що трохи спека спадає. Плюс енергетики днями вивели з ремонту достроково один з блоків атомної електростанції. Так, йому потрібен час, аби вийти на повну потужність, але все одно поступово ситуація буде покращуватися. Так само вийдуть з ремонту інші блоки, обсяг електроенергії, яка  виробляється, зросте, буде легше. А споживання, сподіваємося, якщо спека хоча б на такому рівні триматиметься, буде безумовно нижче.

«Укренерго» наразі прогнозує у серпні м’які обмеження, а вересень, жовтень —  взагалі сподіваються пройти без вимкнені електроенергії. Але цей прогноз має одне «але» —  якщо не буде нових ударів. В цьому плані ми залежимо, на жаль, ще і від агресії.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top