Як НБУ планує запровадити обмеження карткових переказів

Ще кілька місяців тому в НБУ почали піднімати питання переказів коштів із картки на картку. Це більше стосуватиметься саме “тіньових” платежів, і зараз тривають перемовини з волонтерами.

Про це повідомляє видання “Політаналіз”, посилаючись на слова посадовців Нацбанку.

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова раніше говорила про аномальні перекази формату P2P (“від особи до особи”), через які проводяться махінації для зменшення чи уникнення податків. 

Нині розробляється система, яка мінімізує вірогідність обходу податкової системи. Попередньо, НБУ хоче обмежити перекази з картки на картку до орієнтовно 100 тисяч гривень та 30 операцій на місяць. Це стосується саме P2P-переказів.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що рішення не впливатиме на звичайних українців та буде стосуватися лише 1% безготівкових операцій. 

Як стверджує Гетманцев, саме масовими переказами займаються торговці наркотичними речовинами чи нелегальними видами грального бізнесу. Такий метод також часто використовують “дропери”, які надають власні картки “в оренду” за відсоток від усіх надходжень на неї. 

Заступник голови НБУ Дмитро Олійник стверджує, що на волонтерів обмеження переказів не розповсюджуватимуть. Вхідні транзакції також залишаться без змін. Крім того, розглядається можливість збільшувати ліміти, коли будуть підстави для цього.

У Нацбанку зазначають, що буде розроблений список перевірених волонтерських організацій. Як саме буде проводитися перевірка волонтерів, а також як чинити волонтерам, які не мають великих організацій, наразі невідомо.

Голова НБУ Андрій Пишний запевняє, що волонтери не відчують жодних змін: “Наша пропозиція полягає в тому, що вона жодним чином не торкнеться волонтерів, і жодних обмежень не буде, через це перестороги і хвилювання абсолютно зайві”.

Водночас відомо, що протягом 2023 року обсяг переказів від особи до особи зріс із 210 млрд до 247 млрд гривень. Ця цифра перевищувала обсяги покупок та видачі готівки, що свідчило про несподіване зростання активності в секторі платіжних операцій.

Згідно з оцінкою аналітиків CASE, через “сірий ринок” Україна втрачає щонайменше 100 мільярдів гривень. 

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top