Байден і Нетаньягу обговорять припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАСом

Наступного тижня відбудеться зустріч президента Сполучених Штатів Джо Байдена і прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу. Лідери обговорять мирний план щодо Сектора Газа.
Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Israel.

За його словами, головною темою діалогу стане звільнення заручників та угода про припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС.
«Президент зосередить розмову з прем’єр-міністром Нетаньягу на тому, що потрібно зробити для спільної роботи… а потім США працюватимуть з іншими посередниками, щоб укласти цю угоду найближчими тижнями», — сказав Салліван на полях Аспенського форуму з питань безпеки.
Радник нагадав, що «мирний план» був викладений Байденом у промові наприкінці травня. Після цього в червні США заручилися глобальною підтримкою угоди й забезпечили її підтримку Ізраїлю, а опісля здобули прихильність до «широких рамок» від ХАМАС на початку цього місяця.
«Є деталі, над якими ще слід попрацювати. Як ви чули від міністра Блінкена (держсекретар США Ентоні Блінкен. — ред.) сьогодні, ми вважаємо, що є можливість це зробити. Ми усвідомлюємо, що на цьому шляху залишаються перешкоди. Давайте використаємо наступний тиждень, щоб спробувати подолати ці перешкоди і досягти угоди», — зазначив Салліван.
На запитання, наскільки він оптимістично налаштований щодо угоди, він відповів: «Я навчився на власному досвіді ніколи не використовувати слово «оптимізм» в одному реченні з Близьким Сходом».
«Зараз у нас є найкраща можливість досягти результату з часу останньої короткої угоди щодо звільненню заручників у листопаді. Він є, і його можна отримати», — сказав радник Байдена.
Він зазначив, що «широкі рамки (угоди) добре зрозумілі та широко узгоджені». За його словами, справжнє питання полягає в тому, «чи можемо ми працювати над політикою з обох сторін, психологією з обох сторін та практичними аспектами виконання чогось такого складного, як припинення вогню, за таких обставин».
«Я вважаю, що відповідь на ці питання — «так»… Ми не заспокоїмося, доки не досягнемо цього, і якнайшвидше», — зазначив Салліван.

Мирні переговори щодо Сектору Газа
У травні президент США Джо Байден презентував мирний план з припинення війни у Секторі Газа. Він складається з трьох етапів і передбачає припинення бойових дій та звільнення понад 100 ізраїльських заручників ХАМАСу.
На початку липня у Катарі ізраїльська делегація на чолі з керівником Моссаду Девідом Барні завершила переговори щодо припинення вогню в Секторі Газа.
ХАМАС попередньо дав згоду на пропозиції США. При цьому угруповання відмовилося від ключової вимоги — повного припинення Ізраїлем вогню до підписання угоди.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top