У Запоріжжі створили Раду безбар’єрності: які її завдання та склад

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

У Запоріжжі створили Раду безбар'єрності: які її завдання та склад

Запорізька міська рада. Запорізька міська рада

У Запоріжжі створили Раду безбар’єрності при міському голові. Члени Ради будуть опікуватися питаннями забезпечення рівних прав та можливостей для усіх жителів обласного центру, які належать до маломобільних груп.

Про це сьогодні, 20 липня, повідомила секретар Запорізької міськради Регіна Харченко у своєму Telegram-каналі.

«Розбудова безбарʼєрного та інклюзивного середовища — це величезний виклик. Але в той самий час маємо забезпечити рівні права та можливості для участі у суспільному житті 27 тисяч людей у Запоріжжі, які належать до маломобільних груп. Це як цивільні особи, так і наші захисники та захисниці», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що основними завданнями Ради безбар’єрності є:

  • створення економічного, освітнього, інформаційного, цифрового, фізичного, суспільно-політичного безбар’єрного простору та його перевірка;
  • підготовка документів для формування безбар’єрного простору в місті та надання пропозицій щодо удосконалення нормативно-правової бази;
  • підготовка пропозицій для формування політики безбар’єрності;
  • визначення проблем та шляхів їхнього розв’язання у питаннях створення безбар’єрного простору;
  • моніторинг суспільної думки щодо запровадження безбар’єрного простору тощо.

У Запоріжжі створили Раду безбар'єрності: які її завдання та склад

Розпорядження міського голови від 12.07.2024 № 186р «Про створення Ради безбар’єрності при Запорізькому міському голові». Запорізька міська рада

До Ради безбар’єрності має увійти 25 людей, з них 12 — посадовці міського самоврядування та депутати міськради, ще 12 — представники громади (зокрема громадських та благодійних організацій, бізнесу, установ, підприємств тощо) та один голова. Представники обираються раз на два роки та затверджуються міським головою міста Запоріжжя. Збиратися на засідання Рада має щонайменше один раз на квартал.

Що відомо про безбар’єрний доступ у Запорізькому регіоні

У березні 2024 року у Запоріжжі відкрили перший транзитний шелтер для маломобільних людей та людей з інвалідністю, які евакуюються з прифронтових територій.

У грудні 2023 року під час 22 сесії Запорізької міської ради затвердили програму щодо реалізації стратегії на 2024-2023 роки, яка передбачає створення рівних можливостей в освіті, діджиталі, міському просторі для маломобільних людей.

2 серпня 2023 року під час моніторингу державних установ Запорізької області вже були озвучені пропозиції та рекомендації щодо приведення будівель у відповідність не лише вимогам доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, але й вимогам облаштування захисних споруд цивільного захисту засобами для забезпечення доступу населення, в тому числі і маломобільних його груп, включаючи осіб з інвалідністю, до укриттів.

У 2022 році після моніторингу об’єктів містобудування встановлено, що половина з них — є безбар’єрними. Зазначимо, що за результатами моніторингу за 2022 року за ступенем безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю Запорізька область опинилася на передостанньому місці.

У Запоріжжі створили Раду безбар'єрності: які її завдання та склад

Результати моніторингу за 2022 року за ступенем безбар’єрності серед областей України. сайт Міністерства відновлення

У квітні 2021 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено Національну стратегію із створення безбар’єрного простору в України на період до 2023 року. У межах її реалізації щороку проходять моніторинги щодо ступеня безбар’єрного простору. Тоді, за словами Олександра Билима, начальника Управління містобудування та архітектури ЗОВА, 70% перевірених об’єктів – не відповідали держнормам інклюзивності будівель і споруд, а 30% – були повністю безбар’єрними.

Читати ще

У Запоріжжі створили Раду безбар'єрності: які її завдання та склад

Читати ще У Запоріжжі пропонують створити безбар’єрний простір для поранених військових

У Запоріжжі створили Раду безбар'єрності: які її завдання та склад

Читати ще У Запоріжжі петиція «Безбар’єрність для поранених захисників» набрала необхідну для розгляду кількість голосів

Share this post

нет
scroll to top