У Запоріжжі запрацював освітній центр для дітей ВПО: як записатися та кого приймають (ФОТО)

У Запоріжжі за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI) благодійний фонд «Support Ukraine Today» за сприяння Мелітопольської громади відкрили новий освітній центр. В ньому діти з родин вимушених переселенців мають змогу безоплатно підтягти знання зі шкільних предметів, отримати психологічну підтримку та соціальну адаптацію.

На відкритті освітнього центру побувала журналістка Акценту.

На початку повномасштабного вторгнення центр розпочинав свою роботу ще невеличким осередком від Мелітопольського відділу освіти, з часом масштабував та переїхав до Запоріжжя. Більшість вчителів центру також переселенці, зокрема, з Мелітополя. 

В освітньому центрі є системний розклад занять, батьки можуть самостійно обрати та зручно підлаштувати під себе графік відвідування їхніх дітей. Сам центр працює з 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю. Двері простору відкриті для дітей з родин-ВПО. В тому числі не тільки з Мелітополя.

Навчання відбувається за змішаною формою: це всі базові шкільні предмети, різноманітні майстерки з дошкільної програми, ігрові та спортивні заходи. Центр працює у дві зміни: у першій половині дня — дошкільнята та учні молодших класів, у другу зміну — середня ланка та старшокласники. В середньому на день заклад зустрічає від 300 до 350 дітей.

Уроки починаються з ранкової руханки, і вже у першій половині дня учні перших-четвертих класів працюють з інтерактивними картками на закріплення знань.

«Ми підбираємо такі завдання та даємо роботу в парах аби старші могли і допомогти, і підтягнути молодших у разі потреби. Для старших дітей це можливість пригадати та повторити матеріал», — розповіла вчителька української мови та літератури Ірина Вар’ян.

Для покращення процесу навчання було закуплено 3D принтери, робототехніка, mozaBook — це освітні застосунки в 3D форматі, завдяки яким діти можуть швидше та ефективніше навчатися. 

В студії 3D моделювання та робототехніки діти вже з 10 років, працюючи з комп’ютерними програмами можуть візуалізувати та створювати нескладні моделі. 

“Важливо аби дитина через власні руки пропустила все, що вивчає на математиці, ті ж самі геометричні фігури могла надрукувати, якщо взяти з біології, то це якісь органи, елементи рослин. Коли обмежена кількість різного приладдя, можна його створити та надрукувати, а потім використовувати на уроках для вивчення різних фізичних і математичних процесів”, — зазначив викладач інформатики та 3D моделювання Олександр Ченцов. 

Що чимало важливо сам центр і є облаштованим укриттям, адже знаходиться на нульовому рівні, він також оснащений зарядними станціями, які стають в нагоді при тривалих чи аварійних відключеннях електроенергії.

«Це більше навіть школа офлайн на сьогодні, де діти можуть надолужити втрачені з COVID та повномасштабною війною знання. В цьому центрі також працює школа, яка проводить заняття за стандартами НУШ та розпочне свою роботу 1 вересня», — розповіла проджект-менеджерка благодійного фонду «SUT» Олена Безрека.

Освітній центр знаходиться за адресою: проспект Соборний, 143.

Детальніше про центр можна дізнатися за посиланням.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top