За Полярне коло та до Сибіру: як молодь з окупованих територій готують до переїзду на Ямал

Починаючи з 2021 року росіяни вивозили із захоплених територій Донецької та Луганської областей українських дітей цілими групами. Вивозили дитбудинки та спецзаклади. У 2022 році, після широкомасштабного вторгнення, вони продовжили цю практику на новозахоплених територіях Херсонської та Запорізької областей і додали так звані поїздки на відпочинок. Хоча дехто з дітей так і не зміг повернутися з подібного відпочинку назад до батьків. 

Коли переміщення та депортацію дітей почали засуджувати на міжнародному рівні, а Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову, вони змінили тактику переселення.

Зараз дітей з окупованих територій вивозять на кілька днів – три, п’ять, тиждень (хоча є й випадки до 21 дня), влаштовують їм свято, екскурсії, поїздки історичними місцями Росії, зустрічі з так званими героями спецоперації. Загалом всіляко показують велич РФ та дотичність українських дітей до цього, щоб заохотити їх прийняти російську ідентичність росіян і викорінити з них українськість. А також заохотити їх переїздити із захоплених росіянами українських міст до росії.

Молоді з Волновахи вже два роки активно нав’язують перспективи життя на Північному полярному колі. Спочатку, у липні 2022 року, на так званий літній відпочинок у Крим з окупованого міста вивезли 480 дітей.

Загалом з початку 2024 року завдяки владі Ямалу до різних міст Росії вивозили 500 дітей з Волновахи. Під час однієї з таких поїздок очільник Ямалу Дмитро Артюхов агітував молодь захопленої території переїздити на північ, адже “Ямал – це місце, де можна спокійно жити”.

А потім він розповідає, що останніми роками добре “прокачали” тисячі дітей, щоб уже вони пропагували серед своїх однолітків переїзд до Сибіру.

І все це робиться з однією метою – переселення. Адже росіяни за традицією хочуть замістити населення окупованих земель власним.

За словами правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисії Синюк, РФ у своїй політиці щодо українських дітей діє, на жаль, послідовно та далекоглядно:

“Що далі українські діти від будь-чого, що може пов’язувати їх з Україною, то важче їм зберегти хоч якісь зв’язки. А їхнє місце на окупованій території займуть громадяни РФ, посилюючи там російські наративи та вплив”, – каже вона.

За матеріалами ZMINA, фото zmina.info

Сообщение За Полярне коло та до Сибіру: як молодь з окупованих територій готують до переїзду на Ямал появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top