«Ситуація з енергозабезпеченням поступово покращується» — речниця Запоріжжяобленерго

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

"Ситуація з енергозабезпеченням поступово покращується" — речниця Запоріжжяобленерго

Речниця ПАТ “Запоріжжяобленерго” Зореслава Цупренко. Суспільне Запоріжжя

За її словами, завдяки скасуванню знеструмлень чотирьох черг одночасно, обленерго мало можливість перейти до більш лояльних для споживачів графіків відключення світла:

«Завдяки скасуванню вимкнення 4 черг одночасно, ми мали можливість повернутися до більш лояльних схем відключень, які передбачають тривалість вимкнення для кожної з черг не більше 4 годин поспіль», — пояснила Зореслава Цупренко.

До того ж в обленерго заявили, що нині триває перепідключення будинків, які заживленні однією лінією електропередач з об’єктами критичної інфраструктури:

«Отримали минулого тижня від ОВА оновлений, суттєво скорочений, перелік об’єктів критичної інфраструктури. На його підставі оновили переліки адрес у кожній з шести черг у Запоріжжі. Нині ці переліки суттєво розширені. Завдяки цьому, на 10% вдалося зменшити навантаження від застосування графіків для решти побутових споживачів», — зазначила речниця.

Окрім того, в обленерго повідомили, що рішення Запорізької міськради від 19 липня про вимкнення вуличного освітлення дозволить зменшити навантаження на споживачів:

«Запорізька міська рада за ініціативи та підтримки обласної військової адміністрації почала вимикати зовнішнє освітлення. Ми провели власні розрахунки та можемо сказати, що за місяць, за умови наявного світлового дня, навантаження на побутових споживачів зменшиться на 229 мегаватів. Для розуміння — приблизно стільки споживає 1,5 тисячі середніх домогосподарств», — зазначила Зореслава Цупренко.

Також речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго» зазначила, що з 22 липня у компанії розпочались перевірки Держенергонагляду на предмет застосування графіків погодинних відключень та справедливого розподілу світла між споживачами:

«Жодних висновків ще немає, бо це доволі тривалий процес. Фахівці Держенергонагляду повинні дослідити цілу купу документів, розпоряджень та порівняти наскільки все збігається. Вже за підсумками, я гадаю, вони зроблять власний реліз. Від себе можу тільки додати — якщо в нашій роботі будуть виявлені недоліки, зауваження, ми зробимо все, аби якнайшвидше їх усунути», — підсумувала Цупренко.

Більше про ситуацію з відключенням світла у Запорізькій області

Зранку 19 липня у Запоріжжі відбувся мітинг проти тривалих відключень електроенергії. Люди перекрили проїжджу частину біля облдержадміністрації та вимагали, аби до них вийшов керівник ОДА Іван Федоров.

"Ситуація з енергозабезпеченням поступово покращується" — речниця Запоріжжяобленерго

Жінки тримають плакат на мітингу проти відключень світла, 19 липня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

Пізніше 19 липня у коментарі Суспільному місцева жителька Ірина Марєга заявила про вимоги мітингувальників до місцевої влади з приводу відключень світла, серед них: чіткі графіки вимкнення та увімкнення електроенергії; мінімізувати години знеструмлень; від’єднати житлові будинки від ліній передач об’єктів критичної інфраструктури тощо.

Кореспонденти Суспільного, які перебували на місці події, зазначили, що учасники протесту наголошували на тому, що організаторів у нього немає.

Суспільному стало відомо про мітинг з повідомлень у соцмережах. Мітингарі, розповіли, що дізнались про протест в так званих будинкових чатах. Усі повідомлення, що нам показували, мали майже однаковий текст та були написані російською мовою.

"Ситуація з енергозабезпеченням поступово покращується" — речниця Запоріжжяобленерго

Повідомлення про мітинг щодо відключень електроенергії зі соцмережі Facebook та у будинкових чатах. Суспільне Запоріжжя/Колаж Суспільного

Ввечері 19 липня очільник ЗОВА Іван Федоров повідомив, що за підсумками наради керівництва ОВА, міськради, обленерго та Держенергонагляду, посадовці ухвалили низку рішень, покликаних покращити ситуацію зі знеструмленнями світла, серед них:

  • з 19 липня не вмикатимуть вуличне освітлення у Запоріжжі;
  • З 22 липня Держенергонагляд перевірить, які будинки не відключаються від електроенергії та чому;
  • також з 22 липня обмежать електропостачання об’єктів, які споживають менш як 100 КВт і можуть живитися генераторами;
  • вийти на графік відключень і підключень 4 на 4 години;
  • обленерго оперативно інформуватиме про графіки та зміни до них.

Також 19 липня пресслужба Держенергонагляду повідомила, що з 22 липня відомство розпочне перевірки на предмет застосування графіків погодинних відключень та справедливого розподілу світла між споживачами з боку операторів системи розподілу електроенергії у кількох регіонах України. Зокрема відповідну перевірку призначено у Запорізькій області, де за розподіл електрики відповідає ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Читати ще

"Ситуація з енергозабезпеченням поступово покращується" — речниця Запоріжжяобленерго

Читати ще Чому у Запоріжжі під час погодинних знеструмлень не працюють світлофори

Share this post

нет
scroll to top