У Запоріжжі планують відновити всі зруйновані багатоповерхівки до кінця року, — Федоров

У Запоріжжі нещодавно розпочали відбудову ще двох будинків, які були пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів. Йдеться про будинок по вулиці Незалежної України, 67 і будинок на проспекті Соборному, 44. Обидва об’єкти хочуть добудувати до кінця цього року.

Детальніше про процес відбудови розповів очільник Запорізької ОВА Іван Федоров під час виїзної наради, повідомляє Акцент.

Відбудова будинку по вулиці Незалежної України

Так, будинок було зруйновано в березні 2023 року двома ворожими ракетами. В той день загинули 13 мешканців будинку, в тому числі одна дитина.

Сьогодні це один із будинків, де роботи ведуться майже за графіком. Наша мета — якнайшвидше передати цей будинок і вручити ключі власникам, аби вони могли заїхати. Це 80 квартир, а отже 80 сіей зможуть повернутися до своїх домівок. Фінансування робіт забезпечене в повному обсязі, якщо будуть якісь корективи, то ми точно зможемо оперативно вирішувати ці питання, — прокоментував Федоров.

За словами в.о. міського голови Регіни Харченко, саме за кошти місцевого бюджету було виготовлено проєктно кошторисну документацію вартістю 3,7 мільйони гривень.

Було передано функції замовника та проєкт відповідній службі з відновлення Запорізької області. Вартість проєкту складала 147 мільйонів гривень. Також хочу нагадати про реалізацію нашої місцевої програми для підтримки мешканців, які втратили житло. До прикладу, в цьому будинку 34 квартири стали непридатні і зруйновані повністю. Відповідно більше 60-ти людей звернулися за допомогою до міської ради, і станом на сьогодні вони щомісячно отримують 10 тисяч гривень на проживання. Загалом, більше 400 людей отримують таку допомогу. З місцевого бюджету виділено майже 25 мільйонів гривень на ці потреби, — розповіла Харченко.

Згідно даних від підрядника, роботи більше ніж 55 % виконані. Зараз ведуться роботи на кровлі й оздоблюванні. Планується за наступні 3-4 місяці виконати будинок і ввести його в експлуатацію.

Федоров також зазначив, до кінця 2024 року планують відновити абсолютно всі будинки, включаючи будинок на Соборному, 44, де роботи ведуться лише півтора місяця, і будинок на Зестафонській, 8, на який оголошено тендерну процедуру.

Хочу нагадати, що там (ред. — на Зестафонській, 8) буде проводитися лише розбирання двох підїздів і капітальний ремонт тих двох, які на сьогодні є цілими. Мешканці тих підїздів, які будуть розбиратися за дорученням прем’єр міністра мають до 1 серпня отримати гроші на свої сертифікати, — акцентував очільник ОВА.

Будинок на Соборному, 44

Загальна сума фінансування цього проєкту близько 130 мільйонів. Однак після початку робіт виникли певні складнощі.

Спочатку проєктною документацією було передбачено, що ми маємо розібрати повністю конструкцію будинку до 2 поверху. Однак під час розбирання будинку й інспекції авторського та технічного нагляду були визначені додаткові роботи.

Сьогодні роботи розбору одного підїзду продовжуються до цокольного поверху. Після того як це буде зроблено, буде проведено додаткову інспекцію. Я дуже сродіваюся, що нам не доведеться робити якісь додаткові роботи на фундаменті, — зауважив Федоров.

Як тільки буде закінчено повністю розбір конструкцій (планово це мало бути на минулому тижні, а тепер має закінчитися протягом 1,5-2-х тижнів), буде розпочато відновлення конструкцій.

Складності з будинком на Соборному, 44 виникли через те, що його зібрано абсолютно з різних конструкцій, матеріалів і технологій. Десь перекриття дерев’яні, десь залізобетонні, десь вони одної товщини десь іншої, — додав Федоров.

Попри ці моменти очільник ЗОВА наполягає, що закінчитит проєкт вдасться до кінця року.

Підписуйтесь на Акцент в


Share this post

нет
scroll to top