«Кокаїнові» акули були виявлені біля бразильського узбережжя

«Кокаїнових акул» знайшли біля берегів Бразилії – вони  дали позитивний результат на кокаїн, кажуть вчені.
Морські біологи протестували 13 бразильських гостроносих акул, вилучених з узбережжя поблизу Ріо-де-Жанейро, і виявили, що вони перевірили високий рівень кокаїну в м’язах і печінці. Дослідження проведене Фондом Освальдо Круза. Концентрації були в 100 разів вищими, ніж повідомлялося раніше для інших водних істот.
Експерти вважають, що кокаїн потрапляє у воду через нелегальні лабораторії, де виготовляють наркотик, або через екскременти споживачів наркотиків, – пише www.sciencedirect.com
Пачки кокаїну, втрачені або скинуті торговцями в море, також можуть бути джерелом, хоча це менш імовірно, вважають дослідники.
Сара Новаіс, морський екотоксиколог з Центру морських і екологічних наук Політехнічного університету Лейрії, сказала журналу Science, що результати «дуже важливі і потенційно тривожні».
Потрібні подальші дослідження, щоб з’ясувати, чи змінює кокаїн поведінку акул.
Однак попередні дослідження показали, що ліки, ймовірно, справляли таку ж дію на тварин, як і на людей.

Минулого року в зразках морської води, зібраних біля південного узбережжя Англії, були виявлені хімічні сполуки, зокрема бензоїлекгонін, який виробляється печінкою після вживання кокаїну.

Як саме кокаїн впливає на поведінку акул – поки достеменно невідомо.

Однак науковці впевнені: наркотик скорочує тваринам життя і погіршує їхні мисливські здібності. А ще м’ясо акул, яке популярне в Бразилії, у цій ситуації небезпечне для людей.

На фото BBC: довгоноса акула

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969724049477

 

Сообщение «Кокаїнові» акули були виявлені біля бразильського узбережжя появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top