Як вибрати правильний бандаж для різних частин тіла: поради експертів

Лікування та профілактика деякий захворювань потребує фіксації, положення певних відділів опорно-рухового апарату. Також лікар може призначити корекцію та стабілізацію положення кістково-м’язової структури після травм чи операцій. В цьому випадку слід використовувати медичні бандажі. Але від їх різноманіття можна розгубитись. Тому спитаємо в експерта, як правильно вибирати бандаж для різних частин тіла, на які критерії варто звертати увагу.

Які бувають бандажі

Це перше, що треба знати. Ці ортопедичні вироби допомагають знизити навантаження та біль, покращити кровообіг в різних ділянках тіла. Саме за цим параметром вони діляться на види.

  1. Для кистей рук та зап’ястя — ці бандажі призначені для знерухомлення, фіксації промене зап’ясткового суглобу.
  2. Для ліктьового суглобу – такий бандаж найчастіше називають налокітник. Він призначений для обмеження рухливості, спортсмени використовують налокітники для профілактики травм.
  3. Для коліна – бандаж для найскладнішого в організмі людини суглобу призначений для підтримки, та обмеження амплітуди рухів нижніх кінцівок.
  4. Для гомілковостопного суглоба – розвантажує цю область та іммобілізує її.
  5. Для спини – різні види ортопедичних виробів призначають при різних захворювань. Вони знімають навантаження на хребет, використовуються при грижах, після операцій, під час и після вагітності.

Але для правильного вибору бандажу не достатньо знати, на який суглоб його потрібно використовувати. Критеріїв набагато більше. І про кожен з них потрібно розповісти детально.

Матеріали для виготовлення бандажів

Перед тим як перейти детально до питання вибору бандажів при конкретних захворюваннях та травмах, потрібно розказати, з яких матеріалів їх виготовляють. Це буде важливо для розуміння фіксуючих пов’язок.

Еластична тканина – основний матеріал. Тканини на основі еластану, лайкри, неопрену забезпечують необхідний ступінь розтягування, стиснення та фіксації. Сучасні матеріали відрізняються відмінними характеристиками. Вони досить міцні, надовго зберігають свою еластичність, пропускають повітря. За тими бандажами, які зараз представлені на ринку, легко доглядати саме завдяки властивостям тканин.

Наступна група матеріалів використовується для створення каркасу, жорсткої основи тих бандажів, в яких вони необхідні. Це може бути пластик, деякі види композитних матеріалів, навіть метал. Така основа допомагає обмежувати рухливість, тому якісні матеріали витримують досить сильні навантаження, не деформуються при довготривалому використанні.

Окремо варта сказати про додаткові матеріали для бандажів. Вони не мають функціонального навантаження, але забезпечують комфорт носіння. В ортопедичних виробах для фіксації з того боку, що контактує з тілом, роблять гіпоалергенні вставки. Найчастіше це бавовна, але може бути спеціальний сітчастий поліестер.

Якісні бандажі – це комбінація різних матеріалів, що забезпечують функціональність та тривале використання для лікування та профілактика різних захворювань та травм.

Вибір бандажа для різних частин тіла

Фіксуючі пов’язки, це більш лагідний, не такий дискомфортний та незручний спосіб стабілізації, чим, наприклад, гіпс. Але їх носіння буде мати результат тільки в тому випадку, якщо бандаж вибраний правильно. Зазвичай в магазинах медтехніки продавці знаються на цьому питанні и можуть допомогти покупцеві вибрати розмір і модель. Але якщо планується придбання товару через інтернет, тоді потрібно знати всі нюанси.

Як вибрати бандаж при захворюваннях та травмах рук

Вибір ортопедичного фіксатора залежить від того, де саме потрібно стабілізувати руку, та які причини носіння бандажу. Ступень жорсткості такого ортезу може бути різним:

  • сама жорстка фіксація – аналог гіпсової пов’язки, назначається при переломах, в реабілітаційний період після операцій;
  • напівжорстка фіксація – лікар може призначити носіння такого бандажу після середніх та легких травм;
  • легка фіксація – такі пов’язки носять для профілактики розтягнень, травм спортсмени, ті спеціалісти, чия робота пов’язана з сильним навантаженням на руки.

Вибір ліктьового бандажу дещо відрізняється. Особливо це стосується самої жорсткої фіксацій. Справа в тому, що лікоть стабілізується в певному положенні під кутом, який мусить визначити лікар. Для цього використовують спеціальні моделі, які налаштовує та закріплює спеціаліст. Для напівжорсткої фіксації найкраще підходять пов’язки з силіконовими вставками. Вони забезпечують помірну рухливість.

Головне правило вибору розміру – бандаж не повинен занадто сильно тиснути, спричиняти неприємні відчуття. Але він і не повинен вільно сидіти, в такому разі його носіння не має сенсу.

Як правильно вибрати бандаж для гіг

Спочатку розглянемо вибір ортеза для гомілковостопного суглоба. Він також повинен бути обумовлений ступенем важкості стану хворого, травми чи захворювання. Для легких травм переважно вистачає моделі, яка м’яко фіксує суглоб, часто виготовлені з неопрену або еластану.

Якщо суглоб після травми чи від хвороби набряк, болить, спричиняє страждання, потрібен бандаж з ребрами жорсткості. Такі ортези назначаються тільки лікарем чи спеціалістом. При сильних травмах, коли неможливо наступити на ногу, призначається повна фіксація.

Вибір цих моделей дещо складніший, ніж бандажів для рук. Слід врахувати такі параметри – розмір ноги, замір ноги над кісточкою, між коліном та гомілковостопновим суглобом, та окружність п’яти через кісточку. Якщо заміри точно не співпадають з розмірами бандажу, слід вибирати той, що менший. Тому що великий ортез не дасть потрібної фіксації, а якщо набряк спаде, то він буде занадто вільний.

Бандаж на коліно вибрати складніше, але це не дивно, адже коліно самий складний суглоб опорно-рухового апарату. Тут виділяють одразу 5 видів фіксаторів:

  1. компресійний – мала фіксація, профілактика травм при навантаженнях, додатковий зігріваючий ефект.
  2. наколінник з ребрами жорсткості – для реабілітації при вивихах, переломах, після зняття гіпсу, знімають навантаження, обмежують рухливість, послаблюють болісні відчуття;
  3. ортези з кільцем або спіраллю – рекомендуються при запальних процесах та хронічних захворюваннях, допомагають запобігти погіршенню ситуації і послаблюють біль.
  4. ортези з металевими вставками – для іммобілізації при серйозних травмах, таких як зміщення чашечки, розрив меніска.
  5. тутор – складна система з шарнірами та механізмами, які дають можливість повністю знерухомити ногу. З вибором бандажу на коліно потрібно бути дуже обережними. Він не повинен перетискати ногу, порушувати кровообіг, тому що це затягне лікування та реабілітацію.

Як правильно вибрати бандаж для спини

В цій категорій також є три види – еластичний, напівжорсткий, та жорсткий. Пояс, тобто самий м’який корсет, рекомендуються при постійних сильних навантаженнях на спину для профілактики. А також при деяких легких захворюваннях та м’язовому дисбалансі.

При грижах між ребрами, після нескладних операцій, при остеохондрозі потрібен корсет середньої жорсткості. Від допомагає в процесі реабілітації. Жорсткі корсети призначаються тільки в важких випадках, при важких травмах, після серйозного оперативного втручання.

При виборі бандажа для спини потрібно в першу чергу звертати увагу на те, наскільки зручно в ньому стояти, деколи сидіти, а особливо лежати. Дуже комфортно, звісно, не буде, але больові відчуття можуть стати причиною розглянути інших корсет.

Якщо є потреба купити ортопедичний бандаж, краще це зробити в перевірному, відповідальному магазині, де спеціалісти нададуть необхідну допомогу.

Share this post

нет
scroll to top