Надзвичайники Запоріжжя відвідали козуль, яких врятували під час пожеж на Хортиці. Фото

Під час ліквідацій пожеж на острові Хортиця запорізькі бійці ДСНС врятували двох косуль. Через вогонь бідні тваринки втратили свої домівки та тікали з осередку небезпеки, але знесилилися. У перший день — рятувальники знайшли у траві хлопчика, а в другий — на згарищі дівчинку.

За словами співробітників Національного заповіднику «Хортиця» популяція косуль складає до трьохсот голів, які постійно мігрують островом. Ймовірно, стадо дорослих, рятуючись від вогню тікало в глибину острову, а малеча не змогла.

«Гасили з хлопцями вздовж лінії вогню, коли у згорілій траві я побачив косулю. Думав, що загинула тваринка, бо вона лежала нерухомо. Але підійшовши до неї, я зрозумів, що вона жива та просто знесилена. Перше, що зробив це облив тваринку водою та спробував напоїти. Поряд річка Дніпро, тому вирішив віднести її на берег і окунути у воду, щоб трохи привести до тями», — розповідає рятувальник Микола Северин.

Весь час Микола переживав за стан косулі. То ж сьогодні, він приїхав навідати врятованих тваринок, які знаходяться під опікою волонтерів. Зі слів зоозахисників, косулі ще дитинчата віком приблизно 1 місяць та поки не самостійні, щоб жити у дикій природі. Їх оглянули ветеринари і констатували, що малюки надихалися чадного диму і були в перші дні кволі. Волонтери привчають їх їсти самостійно, а в перші дні доводилося годувати примусово з пляшечки із соскою. Зараз гарно їдять не лише козине молоко, а й дитяче харчування. Раціон малюків розширюється і вони вже спробували свіжі яблука.

«Через вогонь косулі розлучилися зі своїми матерями, а без їх опіки вони не виживуть. Тому зараз вони знаходяться під наглядом, поки не підростуть. А вже згодом їх випустять у свою домівку. Ймовірно, що в майбутньому дитинчата утворять «надзвичайну» родину заповідника та будуть продовжувати популяцію»,- зазначила директор кінного клубу family_horse_club Євгенія Наволочка.

Рятувальники закликають громадян відповідально поставитися до виконання елементарних правил безпеки життєдіяльності, адже людська недбалість часто призводить до масштабних пожеж, які знищують гектари лісових насаджень. Своєю чергою, такі загоряння несуть шкоду природі та людському здоров’ю. Дбайте про безпеку і бережіть наш спільний дім!

 

 

Share this post

нет
scroll to top