Оптимізація шкіл та очне навчання: яка ситуація із освітою у Запоріжжі

В 2024 році навчальний рік розпочнеться 2 вересня і триватиме до 30 червня. Відповідне рішення прийняло Міністерство освіти і науки України. В Запоріжжі та Запорізькому районі кажуть, що готові до очного навчання, бо за чотири роки всі «втомились» від «дистанційки», на яку вимушено перейшли спочатку через коронавірус, а потім через повномасштабну війну. Але для того, аби повернути дітей за парти, треба створити максимально безпечні умови і для дітей, і для викладачів. 

Про підготовку до нового навчального року розповіла під час брифінгу Директорка департаменту освіти і науки Людмила Бухаріна. 

«Пріоритет — створення, облаштування, будівництво, ремонт укриттів. Також ми думаємо про зимовий період, яким чином ми будемо економно витрачати енергоресурси і взагалі, як ми будемо забезпечені енергоресурсами», — каже вона.

Директорка департаменту говорить, що тривале застосування виключно дистанційного формату освіти негативно впливає на якість освіти. Тому нині необхідно оптимізувати мережу. 

«В мережі зараз 383 школи, які надають послуги на підконтрольній Україні території, а до війни їх було майже 500. Майже сто з них — мають менше ста учнів. Є 47 ліцеїв, в яких навчається менше ста учнів. І це суперечить освітній реформі, яка зараз триває», — говорить. 

Малокомплектні школи закриють. Мовою влади — оптимізують. Про яку кількість навчальних закладів йдеться, наразі не говорять, але не приховують — «буде суттєве скорочення». 

«Ми починали минулий навчальний рік і було 148 тисяч дітей, а завершили — 127 тисяч», — кажуть в ОДА. 

Проте, є релоковані школи, які не мають свого приміщення, своєї матеріально технічної бази і більшість з них зможуть працювати дистанційно, але є і ті, які орендують приміщення і прийматимуть учнів офлайн. 

Загалом, із 383 шкіл в 79 — створені умови для змішаного навчання.

«Ми розглядаємо варіанти, коли в одну школу (з укриттям або підземну школу) ходитимуть декілька шкіл. У нас є план виводу дітей на офлайн та змішане навчання. На сьогодні вже створені умови для 24 тисяч дітей. До кінця року для 44585 дітей мають бути створені умови в Запоріжжі її в Запорізькому районі для виходу в офлайн», — каже освітянка. 

Вона також додала, Запорізька область в певному сенсі унікальна, адже має чотири категорії дітей, які навчаються:

  • діти, які знаходяться не виїхали і навчаються на місці,
  • діти, які знаходиться в інших регіонах, але навчаються в Запорізькій області онлайн, 
  • діти, які виїхали за кордон і навчають в українській школі,
  • діти, які перебувають на ТОТ, але навчається в українських школах онлайн. 

Є такі випадки, коли в одному класі навчаються всі чотири категорії дітей. 

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top