Чи можуть працівники магазину заборонити оглядати або приміряти товар?

Держпродспоживслужба в Запорізькій області полвідмляє, що заборона продавців щодо огляду та примірки товару є необґрунтована.

Покупець має право до укладання договору купівлі-продажу оглянути товар, вимагати проведення в його присутності перевірки властивостей товару або демонстрації користування товаром, якщо це не виключено характером товару і не суперечить Правилам роздрібної торгівлі.

Відповідно до пункту 2 розділу 11 Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами продавець зобов’язаний створити споживачу зручні умови для ознайомлення, вибору та примірки швейних, трикотажних, хутряних, овчинно-шубних (кожухових) товарів і головних уборів.

Частина 2 статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» зобов’язує продавця всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції.

Тобто, покупець перед покупкою одягу має право не тільки його приміряти, але й перевірити якісь виробу, властивості тканини, з якої виготовлений виріб, вивернути навиворіт, ознайомившись з інформацією про товар, в тому числі на внутрішньому ярлику – про склад сировини та спосіб використання. І приміряти товар Вам ніхто заборонити не може.

Таким чином, дії споживача, пов’язані із самостійним оглядом товару не суперечать вимогам законодавства.

Телефон Консультаційного центру управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: (061)239-73-17.

Сообщение Чи можуть працівники магазину заборонити оглядати або приміряти товар? появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top