В МЗС Польщі запропонували Орбану вийти з ЄС і НАТО і створити союз з Путіним

У Міністерстві закордонних справ Польщі запропонували прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану створити союз із російським диктатором Володимиром Путіним.
Відповідну заяву зробив заступник польського голови МЗС Теофіл Бартошевський, передає РБК-Україна з посиланням на PAP.

Так він відповів на нещодавні заяви Орбана, який розкритикував «помилкову» політику ЄС і Заходу, а також «лицемірство» Польщі.
Представник польського МЗС наголосив, що на відміну від угорського прем’єра, його країна після повномасштабного вторгнення РФ в Україну не веде бізнесу з Росією, оскільки це була атака «як на Польщу, так і на США, Європейський союз і НАТО».
Крім того, дипломат висловив сумнів у необхідності членства Угорщини в ЄС і Північноатлантичному Альянсі. Він сказав, що не розуміє, чому країна Орбана хоче залишатися членом організацій, які їй так не подобаються і які нібито погано ставляться до Угорщини.
«Чому б йому (Орбану — Ред.) не створити союз з Путіним і з деякими авторитарними державами такого типу? Це за принципом, що якщо ти не хочеш бути членом якогось клубу, ти завжди можеш вийти», — заявив Бартошевський.
Також заступник голови МЗС Польщі нагадав, що на даний час Віктор Орбан блокує 2 мільярди злотих, які Польща має отримати від ЄС за відшкодування за військову техніку, яку країна передала Україні.
«Вони чекають там, щоб компенсувати нашу військову допомогу Україні. А він це блокує і каже, що буде продовжувати блокувати. Раніше казали, що «поляк, угорець — два брати», а тут така велика сварка в родині», — підсумував Бартошевський.

Нагадаємо, що ЄС переносить зустрічі міністрів закордонних справ і міністрів оборони країн блоку з Будапешта до Брюсселя. Це пов’язано з позицією Орбана і його так званим «мирним» туром, коли, перебуваючи в Києві, він запропонував президенту України Володимиру Зеленському припинити чинити опір вторгненню РФ, скласти зброю і погодиться на «мирні переговори».
Раніше РБК-Україна повідомляло, що глави МЗС країн ЄС обговорять, як реагувати на поїздки Орбана в Росію і Китай, а також на позицію Угорщини щодо ролі ЄС і України.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top