Литва змінила умови навчання для студентів з України: у міністерстві пояснили ситуацію

Міністерство освіти, науки та спорту Литви надало пояснення щодо рішення припинити фінансування навчання для нових українських студентів, які закінчили школи у Литві.

Про це повідомляє LRT, передає кореспондент Укрінформу.

У міністерстві запевнили, що фінансування навчання українських студентів, які вступили у вищі навчальні заклади раніше, зберігається.

Зазначається, що з 2024 року українці зможуть можуть вступати до вищих навчальних закладів за загальною системою і претендувати на бюджетні місця у вищих навчальних закладах на тих самих підставах, що і громадяни Литви.

При цьому українці звільнені від іспиту з литовської мови та літератури на атестат зрілості. Конкурсні бали розраховуватимуться на основі річних оцінок чи шкільних іспитів.

Водночас литовські виші можуть приймати українців, які закінчили які нелитовські школи, як іноземців, за своїми правилами.

https://images.unian.net/photos/2024_07/thumb_files/1200_0_1721064358-7947.jpg

Литва припиняє безкоштовне навчання для українських студентів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Міністерство наголошує, що багато навчальних закладів надають додаткову фінансову підтримку українцям: оплачують навчання, виплачують стипендії та надають безкоштовне проживання.

«Це рішення самих вишів, воно не обмежене міністерством», – уточнили у відомстві.

Наприклад, Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса та Університет Вітаутаса Великого продовжують повністю або частково фінансувати навчання українців, а Вільнюський університет надаватиме стипендії у розмірі 300 євро на місяць та безкоштовне проживання.

Крім того, українці можуть претендувати на різні стипендії: за освітні здобутки, соціальні стипендії, цільові виплати, а також стипендії для покриття вартості навчання на другому циклі.

Як повідомлялося, у 17 литовських вишах навчаються близько 1100 українських студентів, більшість – близько 500 – у Вільнюському університеті.

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3890047-litva-zminila-umovi-navcanna-dla-studentiv-z-ukraini.html

Сообщение Литва змінила умови навчання для студентів з України: у міністерстві пояснили ситуацію появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top