Запоріжців запрошують до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Запорізький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – спеціальний заклад, який в межах міста проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, що перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Його фахівці надають широкий спектр послуг як мешканцям Запоріжжя, так і вимушеним переселенцям. Відділи центру працюють у всіх районах міста, – нагадують у міськраді.

– Центр запобігає потраплянню в складні життєві обставини, проводить оцінювання потреб у соціальних послугах, визначає методи соціальної роботи, забезпечує психологічну підтримку. Завдяки підтримці місцевої влади в рамках реалізації Міської комплексної програми соціального захисту населення працює Служба екстреної психологічної допомоги «Телефон Довіри». Зараз ведеться активна підготовка до відкриття Притулку для постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з функцією «Кризової кімнати», але з різним терміном перебування. Крім того, спеціалісти центру залучені до складу комісій з прав захисту дітей та комісії щодо оформлення постійного стороннього догляду. Вони також консультують клієнтів у пологових будинках, Запорізькому обласному перинатальному центрі та міській дитячій лікарні, – розповіла начальниця відділу соціальної роботи по Хортицькому району ЗМЦСС Тетяна Писарєва.

На базі відділу соціальної роботи по Хортицькому району ЗМЦСС за сприяння Програми захисту розширення прав і можливостей жінок Міжнародного комітету порятунку працює Простір підтримки для жінок та дівчат. Він створений задля протидії гендерно зумовленому насильству шляхом підвищення обізнаності жінок та створення безпечного місця для постраждалих. За окремим графіком у просторі проводяться групи взаємопідтримки та арттерапевтичні заняття, тренінги для жінок. Дізнатись про розклад можна за посиланням.

За підтримки міжнародних партнерів у відділі соціальної роботи Хортицького району цього року відкрився Центр допомоги мирному населенню. Його створили у рамках проєкту громадської організації «Відповідальні громадяни» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Такий же простір працює й у відділі соціальної роботи Шевченківського району.

Підбиваючи підсумки роботи за перше півріччя 2024 року, Тетяна Писарєва повідомила, що Запорізьким міським центром соціальних служб послугами було охоплено 4 522 сім’ї/особи, включаючи 7 843 дорослих та 4 495 дітей. У складних життєвих обставинах перебувало 398 сімей/осіб (716 дорослих та 683 дитини), з яких у 151 випадку складні обставини були подолані, решта продовжує отримувати соціальні послуги. Запорізьким міським центром соціальних служб було отримано та видано благодійну допомогу у вигляді продуктових та гігієнічних наборів 1 316 сім’ям/особам.

На «Телефон Довіри» надійшло понад 3 тис. звернень. Мобільною бригадою було охоплено 1 385 родин, включаючи 2 948 дорослих та 587 дітей, які зазнали домашнього насильства. З них до «Кризових кімнат» було направлено 22 жінки та 24 дитини.

Нагадаємо, звернутися до Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді можна за телефоном (067) 399-84-48.

Служба екстреної психологічної допомоги «Телефон Довіри» працює щоденно з 09:00 до 21:00. Звернутися по допомогу можна за номерами: (073) 515-15-84, (066) 313-15-84 та (067) 515-15-84 (розмова сплачується згідно з умовами тарифного пакета, переважно безкоштовно в межах мережі) або онлайн: Facebook: Телефон Довіра; Viber/WhatsApp/Telegrame: (067) 515-15-84.

Повідомити про факти домашнього насильства або звернутись за психологічною, правовою та іншою допомогою можна:

• до Денного центру за телефоном (067) 399-82-27;
• до Мобільних бригад соціально-психологічної допомоги: (067) 610-58-03 та (050)73-00-972.

Сообщение Запоріжців запрошують до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top