Особливості та перспективи дистанційної роботи бухгалтера

У 2024 році більш як 25% офісних вакансій пропонуються із дистанційним форматом роботи. До них відносяться й пропозиції посади бухгалтера на віддаленій основі. Однак перед тим, як пройти курс бухгалтера та шукати роботу, варто розібратися зі специфікою такого формату.

Особливості та перспективи дистанційної роботи бухгалтера

Чи може бухгалтер повноцінно працювати дистанційно?

Фінансове управління не потребує фізичного контакту з грошима постійно, а всі документи на сьогодні прийнято переводити у цифровий вигляд. Це дає змогу всі робочі процеси, пов’язані з бухгалтерією, перевести в онлайн режим. Багато компаній готові до співпраці з віддаленими бухгалтерами та пропонують різноманітні форми взаємодії:

  • Офіційне працевлаштування з наданням соціального пакету.
  • Позаштатний фахівець на постійній основі.
  • Аутсорсинг, тобто надання послуг за потребою, наприклад, при реструктуризації підприємства, поглинанні чи об’єднання компаній тощо.

Переваги віддаленої роботи для бухгалтерів

Дистанційний формат зручний, особливо, якщо курс бухгалтера, за яким ви навчалися, вчить організації роботи електронними засобами та тайм-менеджменту. Головні переваги такі:

  • Вільний графік. Бухгалтерія — це постійна робота з документами, тривала й відповідальна. Ви можете не обмежувати себе стандартним графіком роботи, а працювати в тому об’ємі, темпі і часі, які потрібні вам для якісного виконання задач.
  • Економічна вигода. Немає витрат на дорогу й харчування поза домівкою.
  • Знижений рівень стресу. Дослідження показують, що рівень напруження на дистанційці значно нижчий, ніж в офісі. Це прямо впливає й на результативність, мінімізує кількість помилок у документах та розрахунках.

Додатково віддалена робота дає більше можливостей для кар’єрного просування. Ви маєте змогу суміщати роботу з самоосвітою, наприклад, пройти курс бухгалтера для підвищення кваліфікації, або ж брати додаткове навантаження у вигляді проєктної роботи.

Особливості та перспективи дистанційної роботи бухгалтера

Специфічні особливості віддаленої роботи бухгалтера

Дистанційний формат та гнучкий графік вимагають високого рівня самодисципліна та вміння управляти власним часом. У роботі бухгалтера це особливо важливо, адже для кожної звітності є чіткі обмеження у термінах. Якщо зривати їх, можна отримати великий штраф та нести адміністративну відповідальність.

Окрім того є й інші особливості:

  • Періодично потрібна комунікація з іншими співробітниками. Вести її можна телефоном, перепискою у месенджерах чи електронній пошті, у спеціальним CRM системах. Проте це може трохи затримувати виконання поточних завдань.
  • Необхідне спеціалізоване програмне забезпечення. Деякі цифрові продукти надають роботодавці, але частину пдатного ПЗ доведеться купувати власним коштом.
  • Складніше розділяти роботу й особисте життя. Ця особливість зачіпає всіх, хто працює дистанційно. Якщо ви відчуваєте в собі змогу розмежувати ці аспекти життя, працювати віддалено вам буде легше.

Як бухгалтеру знайти віддалену роботу?

Для працевлаштування дистанційно можна використовувати такі шляхи пошуку пропозицій:

  • Сайти-агрегатори з вакансіями, наприклад, Robota.ua чи Work.ua.
  • Розповсюдження власних контактів у соцмережах.
  • Ведення персонального блогу з пропозицією власних послуг.
  • Фриланс-біржі.
  • Пошук прямих контактів роботодавців.

Загалом бути бухгалтером на дистанційці зручно й вигідно. Особливо, якщо пройти відповідну підготовку, наприклад, на освітній платформі Genius.Space.

Share this post

нет
scroll to top