У Запоріжжі мешканців багатоповерхівки не лякають відключення світла: встановили на даху сонячні панелі

Встановлені на даху будинку сонячні панелі допомагають бути зі світлом та економити кошти

В умовах загрози блекаутів мешканці запорізьких багатоповерхівок шукають незалежні джерела енергії для забезпечення освітлення, опалення та водопостачання.

На даху будинку по вулиці Василя Сергієнка, 20а (раніше Задніпровська) для цього встановили шість сонячних панелей по 550 Вт.

За словами голови правління ОСББ «Задніпровська, 20а» Костянтина Линника, таке рішення прийняли мешканці, коли почалися погодинні відключення електроенергії й постала потреба безперебійного живлення хоча б основних елементів інфраструктури.

Систему зробили повністю автономною.

Вдень, коли сонця достатньо, акумулятори заряджаються, а ввечері автоматично перемикаються, і вже ці акумулятори забезпечують електроенергією освітлення, відеоспостереження будинку тощо.

Зараз сонячної енергії вистачає на всі потреби.

– Наш будинок витрачає на свої потреби близько 300 Вт, а панелі у нас на 3 кВт.

Тобто у гарну сонячну погоду ми у 10 разів перевищуємо свої потреби.

Але взимку ситуація буде інша: період вироблення сонячної енергії зменшиться.

Але ми все розрахували, щоб і у цей час повністю забезпечити живлення будинку по основному комунальному навантаженню, – каже Костянтин Линник.

У цьому будинку планують на перших поверхах обладнати розетки, де мешканці зможуть зарядити свої телефони, планшети, ноутбуки та інше у разі тривалих відключень світла.

Скільки ж коштів пішло на таку енергонезалежність?

Сонячні панелі, дроти й акумулятори закупили за власні кошти ОСББ – внески співвласників будинку.

Тобто додаткові гроші з мешканців не збирали.

А інвертор придбали у рамках дії міської програми часткового відшкодування вартості незалежних джерел електричної енергії: місто компенсувало ОСББ 23 тисячі гривень (80% вартості обладнання).



Як нагадують у Запорізькій міськраді, в рамках Програми часткового відшкодування вартості незалежних джерел електричної енергії, які придбані ОСББ, ЖБК та управителями багатоквартирних житлових будинків Запоріжжя на 2024 рік, мешканці багатоповерхових будинків можуть отримати компенсацію у розмірі 80% від загальної вартості обладнання, але не більше 30 тисяч гривень.

 

Сообщение У Запоріжжі мешканців багатоповерхівки не лякають відключення світла: встановили на даху сонячні панелі появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top