У Запоріжжі жінки безоплатно навчаються,  відвідують психолога та цікаво проводять час з дітьми

Вже понад рік унікальні можливості для жінок у прифронтовому місті надає безпечний простір «Затишно space».

Наш простір – це про психоемоційну стабілізацію та розвантаження, підтримку та допомогу з соціально-правових питань. За рік роботи ми не лише надали допомогу та підтримку 1302 жінкам і дівчатам, що через війну опинилися у складних життєвих обставинах, а й стали потужною платформою для жіночого розвитку. Створюємо всі умови для прокачування лідерських якостей відвідувачок, їхнього карʼєрного розвитку та фінансової незалежності”, – розповідає менеджерка безпечного простору Людмила Остапенко.   Безоплатні навчальні інтенсиви

У травні-червні 30 відвідувачок стали учасницями трьох потужних карʼєрних курсів, що відбулися у межах реалізації Місяця жіночого лідерства від Благодійного фонду «Схід SOS».

Жінки та дівчата віком від 16 років мали чудову можливість безоплатно опанувати нові знання і навички на курсах «Власна справа», «Моя карʼєра» та «Я – лідерка».

Ірина Ріпка, учасниця інтенсиву «Моя карʼєра»

Пані Ірина за освітою юристка. Жінці двічі довелося втрачати домівку через російську військову агресію. Окупація рідного Луганська у 2014 році примусила родину переїхати до сонячного Бердянська, а потім повномасштабне вторгнення змусило вдруге кидати все, рятувати життя й тікати з полону ворога.

Вдруге неймовірно важко адаптуватися, відбудовувати життя та професійний шлях, однак жінка наважилася і зробила перший крок до нового майбутнього.

«Завдяки навчальному інтенсиву відбулося моє знайомство з простором «Затишно space» і це для мене найголовніша користь. Я отримала купу нових знайомств, долучилася до багатьох корисних івентів, наразі в активному пошуку роботи за фахом, адже відчуваю натхнення і сили рухатися далі. Курс збагатив мене новими знаннями, спонукав до пошуку та особистісного розвитку.

Тренінги і лекції проводили фахові спікерки, за якими я тепер слідкую у соцмережах та набираюся ще більше корисного досвіду», – поділилася Ірина.

Проєкт «Місяць жіночого лідерства» у Запоріжжі реалізовано за підтримки уряду Канади. Фонд є імплементаційним партнером міжнародної гуманітарної організації «CARE»

Від учасниці до тренерки

Жінки, які отримали у просторі психосоціальну підтримку, змінюються і змінюють свої життя. Приклад цьому – відвідувачка Аліна Кірчева.

Жінка з населеного пункту нині окупованого Мелітопольського району. Після повномасштабного вторгнення її родина втратила не лише рідну домівку та бізнес, а й сили рухатися та починати життя з нуля. У стінах простору жінка опинилася від перших днів з моменту відкриття, дізналася випадково від знайомої. Відтоді і вже понад рік вони з сином активні учасники сімейних майстер-класів, жінці подобається спілкування на групових івентах. Ще до війни Аліна обожнювала спорт, тема здорового харчування та активного способу життя була неймовірно цікавою для неї.

Війна загальмувала бажання розвиватися у цьому напрямку та час проведений у просторі надихнув мене не сидіти, склавши руки, а проживати життя тут і зараз, реалізовувати мрії й задуми”, – поділилася жінка.

Торік Аліна наважилася і зробила перший крок до мрії – стати тренером. Вступила на навчання до Національного університету «Запорізька політехніка», де наразі успішно опановує професію реабілітолога.

Ідея проводити гімнастичну та оздоровчу руханку у просторі виникла паралельно з навчанням. Вже кілька місяців, двічі на тиждень, жінка проводить заняття для відвідувачок «Затишно space» й отримує від цього шалене задоволення та досвід.

 Мовні курси, творчі майстер-класи, пізнавальні лекції

Часто нові відвідувачки запитують: чи ваші послуги лише для внутрішньо переміщених осіб та їхніх родин? Розповідаємо, що немає жодних обмежень, простір відкритий для кожної, нас відвідують чимало місцевих пані. Також наголошуємо, що у нас є чудова дитяча зона, працює професійна педагогиня. Жінкам не варто турбуватися про те, що дитину немає з ким залишити, поки триває консультація чи груповий івент. У просторі діти не лише весело проведуть час очікування, а й декілька разів на тиждень мають можливість відвідати івенти, що організовані саме для малечі: веселі руханки, квести, майстер-класи, перегляди мультфільмів, пізнавальні уроки”, – додає адміністраторка простору Ніна Булана.

Спеціалістки спейсу та залучені тренерки проводять різноманітні лекції, тренінги, воркшопи, навчальні курси, майстер-класи, арттерапевтичні заняття, а також індивідуальні консультації. Жінки та дівчата можуть скористатися й безоплатними послугами психологині, соціальної працівниці, юристки та фахівчині з питань протидії гендерно зумовленому насильству.

Всі послуги простору є безоплатними. Наразі жительки Запоріжжя активно відвідують курси з вивчення та вдосконалення української мови, що проводить викладачка Олена Ольшанська, щотижня зустрічаються на психологічних тренінгах, арттерапевтичних івентах, групах психосоціальної підтримки, приходять на тренінги з цифрової грамотності, грають у настільні і трансформаційні ігри, а також стають учасницями зовнішніх подій, що спільно з партнерами організовує осередок: походи до театру, музеї, участь в екскурсіях тощо.

За 14 місяців роботи у безпечному просторі «Затишно space» надали понад 770 психологічних та 250 юридичних консультацій, зустрічей з питань соціальної допомоги проведено – 215, спеціалістка з питань допомоги жінкам, що постраждали від гендерно зумовленого насильства, провела 118 зустрічей.

Любі жінки та дівчата, що нині мешкають у Запоріжжі та регіоні, долучайтесь до активностей та не втрачайте можливостей розвиватися й змінювати своє життя!

 

Графік заходів та детальну інформацію про діяльність простору шукайте у Тelegram-каналі «Затишно space» Запоріжжя.

Адреса простору: вул. Південноукраїнська, 3

Графік роботи: вівторок–неділя, з 10.00 до 19.00

Телефон: +38(097)021-41-53

«Затишно space» – це всеукраїнська мережа з шести безпечних просторів, що є проєктом Благодійного фонду «Схід SOS». Мета ініціативи – надання допомоги постраждалим від війни жінкам і дітям. Знайти осередок у вашому місті можна за посиланням.

Діяльність у Черкасах, Вінниці, Кропивницькому, Запоріжжі, Харкові та Миколаєві реалізується за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID. Фонд є імплементаційним партнером гуманітарної організації «CARE».

Сообщение У Запоріжжі жінки безоплатно навчаються,  відвідують психолога та цікаво проводять час з дітьми появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top