Бельгія через ПРООН направила EUR9 млн для енергетичної інфраструктури України

Уряд Бельгії та Програма розвитку ООН (ПРООН) уклали фінансову угоду на EUR9 млн, які будуть спрямовані на ремонт пошкодженої енергетичної інфраструктури.

“Ця інвестиція з боку Бельгії є вирішальним кроком на шляху до відновлення енергетичного сектору України та зміцнення його стійкості. Разом ми прагнемо забезпечити доступ українців до надійних джерел енергії, що є необхідною умовою для виходу з кризи та створення сталого майбутнього”, – цитується у пресрелізі постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє.

Київ, 31 липня 2024 року – Програма розвитку ООН (ПРООН) оголошує про партнерство з Урядом Бельгії. Сторони підписали фінансову угоду на суму 9 мільйонів євро.

Цей значний внесок підтримає Програму ПРООН з зеленого відновлення енергетики України, покликану вирішити нагальні енергетичні потреби, що виникли внаслідок війни.

Енергетична інфраструктура України зазнала значних руйнувань через війну, і за останніми оцінками, потужність генерації електроенергії скоротилася наполовину, що спричиняє щоденні перебої та відключення електроенергії по всій країні.

Фінансування з боку Бельгії допоможе відремонтувати та відновити критично важливі енергетичні об’єкти, що забезпечить надання необхідних послуг мільйонам українців.

Посол Бельгії в Україні Пітер Ван де Вельде підкреслив важливість цього партнерства, зазначивши: «Бельгія твердо стоїть на боці України у ці важкі часи. Наша підтримка Програми ПРООН з зеленого відновлення енергетики є свідченням солідарності та спільного бачення сталого та стійкого майбутнього для всіх українців».

Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє додав: «Ця інвестиція з боку Бельгії є вирішальним кроком на шляху до відновлення енергетичного сектору України та зміцнення його стійкості. Разом ми прагнемо забезпечити доступ українців до надійних джерел енергії, що є необхідною умовою  для виходу з кризи та побудови сталого майбутнього». 

Запропоновані заходи в межах цього партнерства будуть зосереджені на таких містах, як Київ, Харків та Одеса, де потреба в ефективних енергетичних рішеннях є найбільш актуальною.

Завдяки розгортанню систем резервної генерації та вдосконаленню місцевої енергетичної інфраструктури, ПРООН прагне посилити доступ до важливих послуг, таких як опалення, електроенергія та чиста вода. 

Завдяки партнерству з міжнародними донорами, як-от Бельгія, ПРООН прагне забезпечити населенню України надійний доступ до необхідних послуг, які сприяють їхньому добробуту та допомагають відновити життя в умовах поточних викликів.

Для довідки 

ПРООН має давнє зобов’язання підтримувати сталий розвиток та зміцнення стійкості в країнах, що стикаються з кризами, зокрема в Україні. ПРООН працює в понад 170 країнах – надає експертні консультації, навчання та гранти для підтримки національних ініціатив з розвитку. У відповідь на нагальні виклики внаслідок війни ПРООН посилила свої зусилля щодо зміцнення енергетичної інфраструктури країни, сприяння зеленому відновленню та підвищення стійкості громад, які постраждали від війни.

Програма зеленого відновлення енергетики є невід’ємною частиною стратегії ПРООН, спрямованої не лише на відновлення необхідних послуг, але й на створення основи для сталої та екологічно чистої енергетичної системи в Україні. Зосереджуючись на рішеннях у сфері відновлюваної енергії та децентралізованої генерації енергії, ПРООН прагне зменшити залежність від традиційних викопних видів палива та створити більш стійкий та адаптивний енергетичний сектор.

Ця ініціатива відповідає глобальним зобов’язанням у боротьбі зі зміною клімату та підтримує бачення України щодо сталого майбутнього.

До слова, цьогоріч Бельгія надала 1 мільйон євро на заходи з розмінування в Україні – це частина постійної підтримки з боку Бельгії для зусиль у цій сфері.

https://www.undp.org/uk/ukraine/press-releases/belhiya-investuvala-9-milyoniv-yevro-v-prohramu-proon-z-zelenoho-vidnovlennya-enerhetyky-ukrayiny

Сообщение Бельгія через ПРООН направила EUR9 млн для енергетичної інфраструктури України появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top