В Запоріжжі на даху багатоповерхівки встановили сонячні панелі

На даху багатоповерхового будинку в Хортицькому районі Запоріжжя після введення графіків погодинних відключень вирішили встановити сонячні панелі.

Про це повідомили в міській раді та ЗОВА.

На даху будинку №20а по вул. Василя Сергієнка встановили 6 сонячних панелей по 550 Вт кожна. Вдень акумулятори панелей заряджаються, а ввечері автоматично перемикаються і забезпечують електроенергією основні елементи інфраструктури будинку.

— Зараз наш будинок витрачає на свої потреби близько 300 Вт, а панелі у нас на 3 кВт. Тобто у гарну сонячну погоду ми у 10 разів перевищуємо свої потреби. За нашими розрахунками, сонячних панелей має вистачати і взимку, коли їхня потужність зменшується на 10%. Ми також хочемо, щоб люди могли користуватись ліфтами навіть за відсутності світла завдяки сонячній енергії. Однак для цього потрібно модернізувати ліфтове обладнання,, — розповів голова правління ОСББ «Задніпровська, 20а» Костянтин Линник.

Потужності сонячних панелей вистачає, щоб заживити освітлення в під’їзді, камери відеоспостереження, диспетчерський зв’язок ліфтів та домофон.

Монтаж та підключення сонячних панелей займає близько місяця. ОСББ їх закупило власним коштом. До цього, у 2022 році, у рамках міської програми часткового відшкодування вартості незалежних джерел електричної енергії купили інвертор. 80% від вартості інвертора компенсували з міського бюджету. Це обладнання дозволяло заживлювати місця загального користування у під’їздах під час відключень.

Окрім цього, у під’їздах будинку замість ламп розжарювання встановлено економні лед-лампи та датчики руху на поверхах. Щодо зовнішнього освітлення, то воно також обладнане спеціальним датчиком. Система освітлення спрацьовує після заходу сонця, а вимикається одразу на світанку. Також на ліхтарі встановлений таймер, і прибудинкова територія не освітлюється в комендантську годину.

В Кабміні інформують, що ОСББ можуть взяти участь у грантовій державній програмі «ГрінДІМ» та отримати компенсацію 70% на встановлення сонячних станцій та теплових насосів.

Детальніше в інфоргафіці:

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top