У Нідерландах померла ведмедиця із запорізького зоопарку — подробиці

У Нідерландах померла ведмедиця із запорізького зоопарку - подробиці

Ведмедиця із Запорізької дитячої залізниці майже три роки щасливо прожила у нідерландському заповіднику

Ведмедиця Ляля із зоокутка Запорізької дитячої залізниці померла у Нідерландах у заповіднику «Ведмежий ліс». Про це повідомив на свої’ сторінці у фейсбуці з посиланням на фонд Bears in Mind запорізький музикант і волонтер Денис Васильєв, який активно сприяв переїзду тварини.

Читайте також: У Запоріжжі затопило котокафе — що з тваринами

У Нідерландах померла ведмедиця із запорізького зоопарку - подробиці

«Ляля пішла на небо. Тепер ти Велика Ведмедиця.

Я пам’ятаю, як допомагав міжнародній команді Bears in Mind евакуювати її разом із Малюком з зоопарку Дитячої залізниці до «Ведмежого раю» у Голландії.

То було дуже складно. Вони довго не хотіли виходити з тої страшеної клітини. Але якось мені вдалось їх «вмовити», за що отримав ім’я «той що домовляється з ведмедями». Тоді історія завершилась для всіх добре.

Радий, що їй вдалось ще трохи пожити в нормальних ведмежо райських умовах в лісі де їй надавали підтримку і доглядали, але жахливі умови багаторічного перебування в клітині зробили свою злу справу», — написав Денис Васильєв.

«Ведмежий ліс» — це окремий проєкт приватного зоопарку «Ouwehands» у місті Ренен у провінції Утрехт. Це 2 га відкритої місцевості, ліс з водоспадом, місцем для вигулу, для сну.

Автор цих рядків разом з іншими журналістами «проводжала» двох ведмедів з ЗДЗ, Лялю та Малюка, до Нідерландів у жовтні 2021 року. Перевезенням ведмедів та їх пристроєм на новому місці займався фонд Bears in Mind. Гроші на переїзд зібрали мешканці Нідерландів.

Ляля та Малюк стали першими ведмедями з України у «Ведмежому лісі».

У Нідерландах померла ведмедиця із запорізького зоопарку - подробиці

Як це, бути просто ведмедем

«Коли ми забрали Лялю з Малишем з її маленької брудної клітки в Україні майже три роки тому, ми знали, що вона старша ведмедиця.

…Ляля після зимової сплячки ходила менше, ніж зазвичай, і не набирала вагу, як мала б після зимової сплячки. 

Минулого тижня комп’ютерна томографія показала, що спондильоз її хребців, який діагностували після її прибуття в «Ведмежий ліс» зоопарку «Ouwehands», серйозно розширився. У поєднанні з результатами крові, які вказували на можливе захворювання нирок, довелося прийняти завжди болісне рішення, щоб позбавити її подальших страждань.

Лялю ми знали як спокійну, тиху і відважну допитливу ведмедицю. 

Ми щасливі, що вона могла ще майже три роки насолоджуватися «Ведмежим лісом» і тим, як це бути просто ведмедем», — повідомили у фонді «Bears in Mind».

У Нідерландах померла ведмедиця із запорізького зоопарку - подробиці

Непрофільні активи залізниці у вигляді ведмедів

Нагадаємо, передати тварин до закордонного зоопарку вирішила «Укрзалізниця» у процесі продажу непрофільних активів, коли ведмедів виявили на балансі Запорізької дитячої залізниці.

Ляля жила в зоопарку ЗДЗ з 2008 року, а Малюк — з 2014 року. Ведмедів тут любили, але для таких великих тварин клітки були замалі.

«Це знакові тварини нашого зоопарку. Власне, зоопарк і почався з ведмедя у 1970-і роки. Кузя, якого, звичайно, вже немає, і був перший «звірятко». Тепер наші ведмеді житимуть у практично природних умовах. Тому там їм буде краще», — казали, проводжаючи ведмедів, співробітники Запорізької дитячої залізниці.

Як повідомив Денис Васильєв, з ведмедем Малюком все добре. Про це він дізнався у рятівників тварин.

Читайте також: Конкурс на імена для врятованих на пожежі козуль — запоріжці пропонують креативні варіанти

Під час повномасштабної війни, восени 2022 року, 171 тварину зоопарка Запорізької дитячої залізниці перевезли у Львівську область. У переїзді допоміг та взяв тваринок під опіку Благодійний фонд «Домівка врятованих тварин».

Ми писали, що у відомому зоопарку Запорізької області вигодували рідкісних тварин — відео.

Фото зі сторінки у фейсбуці Bears in Mind

Джерело

Share this post

нет
scroll to top