Загальна мобілізація: хто з жінок у Запоріжжі не зможе виїхати за кордон у серпні

Виїзд за кордон заборонений тільки тим українським жінкам, які підписали контракт в армії, а також держслужбовицям. Решта українок можуть вільно перетинати кордон.

З набуттям чинності нового закону про мобілізацію деякі зміни очікували і жінок. Зокрема, мова йде про військовозобов’язаних жінок, на яких навіть можуть чекати штрафи з серпня.

Річ в тім, що ці жінки мали оновити свої дані в ТЦК у зручний для себе спосіб, а хто проігнорував цю вимогу, матиме фінансові наслідки. Це передбачає Закон України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”.

Від усіх жінок-медиків вимагається стати на військовий облік і пройти військово-лікарську комісію ВЛК. При цьому зазвичай саме взяття на облік українок з медичкою освітою проводиться ще під час навчання в університеті. Жінки з іншими професіями можуть це зробити хіба на добровільній основі.

Наразі вони не підлягають мобілізації і військова служба можлива для них лише на добровільній основі. Проте вони мають деякий військовий обов’язок, як і чоловіки. Тому жінки-медики, які не оновили свої дані в ТЦК до 18 липня, у серпні можуть отримати штраф за порушення військового обліку. Штраф за неявку в ТЦК становить від 17 00 до 25 000 тисяч гривень.

Також їх очікують обмеження у вигляді можливості влаштуватись на роботу. При цьому роботодавці жінок-медиків можуть повідомити військкоматам інформацію про працівниць, які здобули медичну освіту і не перебувають на обліку. Однако з виїздом за кордон ситуація інакша.

Згідно з останніми поправками в законі, виїзд за кордон заборонений тільки тим українським жінкам, які підписали контракт в армії, а також держслужбовицям. Решта українок можуть вільно перетинати кордон при такій необхідності, в тому числі й військовозобов’язані медики.

 

Читайте також: 31 липня на  східній околиці Донецької області, що за 16 кілометрів від лінії фронту, ЗСУ вперше збили російський літак за допомогою двокілограмового дрона.

Share this post

нет
scroll to top