2 серпня – День пам’яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь

ДЕНЬ 891-й РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ – DAY 891 RUSSIAN AGRESSION

2 серпня День пам’яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь. Важлива подія була встановлена 2017 року для вшанування пам’яті офіцерів та солдатів десантних військ, які загинули, захищаючи рідні землі від ворогів.

https://konotoprairada.gov.ua/wp-content/uploads/2023/08/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%822023.jpg

З 2017 року 2 серпня Україна вшановує пам’ять офіцерів та солдатів десантних військ різних часів і поколінь, які загинули, захищаючи рідні землі від ворогів.

Цей проєкт започаткований з метою увічнення пам’яті полеглих, популяризації їхніх героїчних вчинків, які можуть стати взірцем для кожного громадянина країни, для підвищення бойового настрою військовослужбовців та виховання у молоді патріотичного духу.

Український народ повинен пам’ятати, що десантники старшого покоління, відважно і сумлінно виконуючи свій обов’язок, віддали життя за мирне майбутнє Вітчизни, чим закарбували свої імена в історію України.

Україна несе тяжкі втрати щодня. Війна забирає найкращих. В пам’ять про героїв України ми маємо здобути перемогу України та докладати всіх можливих зусиль для наближення цього дня. Героям слава!

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2021/07/Den-pamiati-zahyblykh-voiniv-desantnykiv-riznykh-chasiv-i-pokolin.jpg

Цей день є важливим для вшанування героїзму та самопожертви десантників, які віддали своє життя в різні періоди історії, включаючи сучасні конфлікти.

 

Також 2 серпня День народження поштової скриньки. Це свято було засноване на честь встановлення першої поштової скриньки в Лондоні 1858 року. Поштові скриньки стали невід’ємною частиною будівель по всьому світу, забезпечуючи зручний спосіб отримання та відправлення кореспонденції.

https://bomarka.com/content/uploads/images/poshtova-skrinka-nuyork.jpg

У 1500 році португальський мореплавець Бартоломеу Діаш, прямуючи до Південної Африки, потрапив у сильну бурю, в якій загинув він сам і більшість членів його експедиції. Офіцер, який вижив, вирішив описати цю подію, щоб сповістити про причину зникнення учасників експедиції на випадок, якщо і решта мандрівників не повернеться на батьківщину. Він засунув лист у черевик, який повісив на дерево.

Через рік мореплавець Жуан да Нова знайшов послання та збудував на тому місці каплицю. А місцеві жителі ще довго використовували той черевик для листування. Тепер там встановлений пам’ятник у вигляді великого черевика на честь однієї з перших поштових конструкцій.

В ті часи європейські мореплавці, подорожуючи до Індії, залишали послання на мисі Доброї Надії у кам’яному коробі, а судна, які поверталися до Європи, забирали їх.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/USMailbox1909.jpg

  • У Флоренції на початку XVI ст. дерев’яні «тамбури» з щілиною вгорі розміщували в церквах, в які опускали анонімні доноси на ворогів країни.
  • У XVIII ст. на англійських кораблях, які прямували до Америки, для послань висіли мішки з полотна.
  • А перша поштова скринька, подібна до нинішніх конструкцій, з зображенням листа та поштового ріжка, який до сьогодні є емблемою зв’язку, була встановлена у Відні у 1785 році.
  • https://glavcom.ua/img/forall/u/255/45/%D0%94%D0%BB%D1%8F%20%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/imgonline-com-ua-Resize-HTrmOhk3CYs1h.jpg

Поштові скриньки стали невід’ємною частиною будівель по всьому світу, забезпечуючи зручний спосіб отримання та відправлення кореспонденції.

 

А ще 2 серпня Міжнародний день голокосту ромів. Ця пам’ятна дата була встановлена на згадку про події 2-3 серпня 1944 року, коли в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах було вбито 2897 ромів.

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2021/07/Mizhnarodnyy-den-holokostu-romiv.jpg

1944 року ніч на 3 серпня для останньої 3-тисячної групи полонених циган у таборі смерті Auschwitz-Birkenau стала страшною трагедією. Нацисти влаштували так звану «Циганську ніч», фізично знищивши велику кількість людей ромської національності. У Другу світову війну до цього табору було доправлено 23 тис. представників циганської національності, з них понад 20 тис. осіб загинуло.

 Загалом під час геноциду від репресій постраждали від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів.

У листопаді 1996 року в Освенцимі відбулася конференція, присвячена вшануванню пам’яті циган, загиблих від жорстокого нацистського режиму, на якій очільники ромських організацій США та європейських країн ухвалили відзначання 2 серпня Міжнародним днем голокосту ромів. Ця дата була започаткована Міжнародною радою пам’яті геноциду представників ромського етносу.

https://www.lutskrada.gov.ua/static/content/thumbs/700-467/e/ay/biy5bl-uweoag3r7tzsc6ou4vzejtsk5eg3saye.jpg

В Україні у жовтні 2004 року було затверджено Постанову Верховної Ради, згідно з якою країна почала відзначати цю подію офіційно. Рішення було прийняте з метою збереження історичної пам’яті про невинних жертв масових вбивств ромів, щоб майбутні покоління не допустили повторення страшної трагедії.

 

2 серпня в Україні і світі святкують Міжнародний день пива. Щорічне неофіційне свято, яке відзначається в першу п’ятницю серпня.

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2021/07/Mizhnarodnyy-den-pyva.jpg

Свято було засноване 2007 року власником бару Джессом Авшаломовим у місті Санта-Круз, Каліфорнія.  А з 2011 воно набуло міжнародного масштабу. На той час свято відзначили 138 міст із 23 країн світу. Через рік традицію підтримали понад 200 міст півсотні країн на 5 континентах.

https://img.tsn.ua/cached/660/tsn-d1c7980c2793b1401d3d1b4f99d2baf6/thumbs/x/7d/8f/d61e122ac150046fb5abd64502e98f7d.jpeg

2 серпня в Україні і світі святкують Міжнародний день пива / Фото: Unsplash

Упродовж 6 років від започаткування подію відзначали щороку 5 серпня. За результатами опитування серед фанатів напою, яке було проведене по закінченню гуляння у 2012 році, вирішили перенести урочистість на першу п’ятницю серпня.

 

Як назвати дитину, яка народилася 2 серпня

Іменини: Василь, Іван, Кирило, Платон, Роман, Степан, Тарас, Федір.

Талісманом людини, народженої 2 серпня, є альмандин.

https://kamni.guru/images/129559/almandiny.jpg

Один з різновидів граната, має зв’язок з вогняною стихією. Альмандин рекомендовано носити тим, хто хоче привернути увагу протилежної статі.

Цього дня народилися:

  • 1924 рік — український живописець Олександр Хмельницький;
  • 1982 рік — український хокеїст і тренер Олександр Бобкін;
  • 1993 рік — учасник і один із бійців 3-ї сотні Самооборони Майдану, вбитий під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві Сергій Нігоян.

Пам’ятні дати і події 2 серпня

  • 216 рік до н. е. — у битві під Каннами карфагенський полководець Ганнібал громить 80-тисячне римське військо і завдає найважчої поразки Риму за всю історію його існування;
  • 1776 рік — відбувається церемонія підписання Декларації незалежності 13 північноамериканських колоній, яка була прийнята 4 липня Континентальним конгресом;
  • 1887 рік — Ровелл Годж отримує патент на колючий дріт;
  • 1918 рік — гетьман України Павло Скоропадський затверджує закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави;
  • 1953 рік — у Києві відкривають дитячу залізницю;
  • 1989 рік — трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої гине 11 людей;
  • 2014 рік — суд Тбілісі заочно арештовує екс-президента Михаїла Саакашвілі у справі перевищення службових повноважень;
  • 2020 рік — від МКС повертається капсула Crew Dragon із двома американськими астронавтами на борту, які брали участь у місії SpaceX DM-2 (перший політ людей на приватному космічному кораблі);
  • 2022 рік — Ненсі Пелосі відвідує Тайвань.

Джерела:

https://tsn.ua/other/yake-zavtra-2-serpnya-svyato-vse-pro-cey-den-yake-cerkovne-svyato-scho-ne-mozhna-robiti-2623377.html

daytoday.ua/2-serpnia/

Сообщение 2 серпня – День пам’яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top