Відстрочка від мобілізації до 11 серпня – що далі робити запоріжцям

Відстрочка від мобілізації до 11 серпня – що далі робити запоріжцям

Алгоритм дій при завершенні відстрочки від мобілізації

Юристка Дар’я Тарасенко роз’яснила, що ж робити далі, коли відстрочка від мобілізації завершується 11 серпня.

Читайте також: Можуть мобілізувати — хто з 1 серпня втратить право на відстрочку від призову

Звідки взагалі взялася дата 11 серпня

Постанова КМУ 560 містить таку норму: «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України».

Дар’я Тарасенко наголошує, що різні ТЦК та СП по-своєму тлумачать це правило. Хтось дійсно офрмлює відстрочку на період існування підстави (наприклад, до 18-річчя дитини з інвалідністю). Але в більшості випадків відстрочка оформлюється до дати, коли планується закінчення воєнного стану (а точніше — до дати, до якої оголошено загальну мобілізацію).

При цьому дата, коли планується закінчення загальної мобілізації, — це, звичайно, дата, зазначена в Указі Президента про проведення загальної мобілізації, на сьогодні це — 11 серпня. Думаємо не треба пояснювати, що воєнний стан та мобілізація ще будуть продовжені.

Саме тому на сьогодні більшість з тих, хто вже оформив відстрочку за новим Порядком, мають запис у ВОД про відстрочку саме до 11 серпня.

А що далі?

Та ж Постанова 560 містить таку норму: «У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.»

Тому для тих, хто має відстрочку до 11 серпня, алгоритм дій наступний:

1. Дочекатись видання Указу Президента про продовження строку проведення загальної мобілізації (не плутати із прийняттям закону, подачею законопроекту і т.д. — нас цікавить саме Указ)

2. Скласти заяву про продовження строку дії раніше наданої відстрочки. Форми такої заяви немає — тобто вона подається в довільній формі.

Зразок такої заяви юристка вже підготувала, можна скачати за цим посиланням: https://docs.google.com/…/1scGzirVerqAyLfbGcVv7…/edit…

3. Зібрати пакет документів, які будете прикладати до заяви.

Необхідності подавати заново ті ж документи, які вже подавали разом із заявою на відстрочку, не потрібно, якщо ситуація не змінилась, — Постанова 560 цього не вимагає.

Наприклад, якщо мова йде про багатодітного батька, то достатньо буде лише заяви. Те саме стосується і військовозобов’язаних, які мають дружину з інвалідністю 1 групи, 2 групи, або 3 групи з певною причиною встановлення інвалідності.

Проте, якщо мова йде про обставини, які можуть змінюватись, варто прикласти «свіжий» документ.

Наприклад, студентам варто подавати «свіжу» довідку з навчального закладу, викладачам – «свіжу» довідку з роботи. Якщо підстава для відстрочки — 3 група інвалідності дружини з певним захворюванням (не плутати з причиною встановлення інвалідності) — також юристка радить подавати «свіжу» довідку про захворювання.

«Втім, вже прогнозую, що не всі ТЦК та СП погодяться з таким підходом, і подекуди будуть вимагати щоразу повний пакет документів. Тому можете мінімізувати ризики відмови і щоразу подавати повний комплект», — зазначила Дар’я Тарасенко.

Подати заяву до комісії при ТЦК можна такими способами:

  • особисто (як і заява на відстрочку)
  • поштою
  • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (коли буде реалізована така технічна можливість).

Також адвокатка попереджає про побоювання, що ТЦК не розділятиме позицію щодо можливості направлення поштою, хоча Постанова КМУ це передбачає.

Чекати результати розгляду

Зверніть увагу — комісія сама буде перевіряти інформацію через реєстр. Якщо інформації буде недостатньо — ТЦК та СП направить військовозобов’язаному повідомлення про необхідність подання додаткових документів.

Це означає, що відмова в продовженні відстрочки через недостатній пакет документів можлива тільки у випадку, коли ТЦК та СП повідомив про необхідність подачі додаткових документів, але ця вимога була проігнорована.

Строки розгляду такої заяви Постановою КМУ 560 не передбачено, як і заборона направляти на ВЛК чи мобілізувати, доки заява розглядається.

«Тому в якості варіанта уникнути ризику мобілізації в цей період можу запропонувати подачу не заяви на продовження відстрочки, а нової заяви на відстрочку з усіма необхідними документами», — наголосила юристка.

Постанова КМУ 560 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#Text

Раніше ми писали, хто та за яких умов може затримати військовозобов’язаного. 

Джерело

Share this post

нет
scroll to top