Рівень ризику в українських закладах освіти під час війни визначать за новою методикою

Уряд ухвалив постанову про затвердження методики оцінки ризиків безпеки в системі освіти, пов’язаних з війною Росії проти України. 

Про це розповіли у Кабміні.

Методику розробили для того, аби запрацювала політика “Школа офлайн” – це підхід уряду, щоб повернути дітей до безпечного очного навчання, а там, де це неможливо, – створити умови для якісної та ефективної дистанційної освіти.

Автори методики кажуть, що вона допоможе не лише оцінити ризики під час розробки освітніх політик, але й допоможе у виборі громад для будівництва укриттів та повернення шкіл до очного чи змішаного навчання.

У МОН обіцяють, що аналізуватимуть геолокацію закладів в межах громад, кількість учнів та працівників цих закладів, форми навчання, а також додаткові дані з відкритих та інших джерел, наприклад, геолокацію вибухів, об’єктів інфраструктури, відстань від лінії фронту тощо.

Щодо рівнів ризику, то їх передбачили п’ять:

  • Непереборний – тимчасово окуповані території та громади, де тривають активні бойові дії;
  • Дуже високий – можливість початку бойових дій. У цих громадах заклади розташовані на відстані до 45 км від лінії активних бойових дій, а також на відстані до 45 км, 30 км або 15 км від кордонів з РФ, республікою Білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону відповідно;
  • Високий – до нього належать громади, заклади освіти яких розташовані поза ризиком артилерійського ураження на відстані до 60 км від лінії активних бойових дій або територій, де зберігається ризик початку бойових дій. Також тут залишається високий ризик обстрілів іншими засобами ураження, наприклад, авіаудари. Окрім того, до цього рівня ризику можуть належати території поряд з інфраструктурними об’єктами.
    Іншим критерієм є розташування закладів освіти громади в межах 135 км, 60 км або 30 км від кордонів з РФ, республікою Білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону відповідно.
  • Помірний – отримали громади, заклади яких розташовані в межах 90 км від активних або можливих бойових дій, а також на відстані до 270 км, 90 км і 45 км від кордонів з РФ, республікою Білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону відповідно;
  • Задовільний – ризик, за якого заклади освіти можуть побудувати відносно безпечний та повноцінний очний формат навчання.
  • Методику застосовуватимуть до закладів освіти всіх типів та форм власності, а допомагатиме у цьому “технологія міжнародного аналітичного гіганта – компанії Palantir”. Її програмне забезпечення дає змогу використовувати штучний інтелект для аналізу та прогнозування на основі обмеженої кількості даних.

Фото: Ілюстраційне зображення. Reuters

Сообщение Рівень ризику в українських закладах освіти під час війни визначать за новою методикою появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top